Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VerőceMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Solva 38

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Verőce - Solva 38

A kikötőerőd helyét a 2. út déli, dunai oldalán egy modern építészeti eszközökkel bemutatott toronyépítmény jelzi. Ez a messziről látható fémszerkezetes torony a kikötőerőd északkeleti saroktornya fölé épült, megidézve annak tömbjét. A római kiserőd saroktornyainak a magassága azonban a megépült szerkezet magasságának megközelítőleg a duplája lehetett.

A verőcei kikötőerőd egy téglalap alaprajzú, többemeletes központi toronyból állt, külső mérete 23x18 m, amelyhez 14 m hosszú szárnyfalak csatlakoztak és négy 5x5 m-es saroktoronnyal erődített, zárt udvar kötött össze a Duna partjával. A kiserőd dunai oldalán, a falak és tornyok védelmében építették fel azt a fagerendákból épült mólót, ahová a folyami hadihajók kiköthettek.

A kikötőerőd – több más társával együtt (Szob, Tahitótfalu, Dunakeszi) – I. Valentinianus császár uralkodása alatt, a Kr.u. 370-es évek elején épült. A császár a Dunát teljes mértékben a római hadsereg által ellenőrzött folyammá kívánta tenni, ezért telepített erődített kikötőhelyeket a Duna bal partjára. Ezek a kiserődök a dunai átkelőket is ellenőrizték és háborús konfliktusok idején lehetővé tették a hadsereg számára a gyors és biztonságos átkelést.

A verőcei kikötőerőd régészetileg feltárt és műemlékileg helyreállított falai látványosan demonstrálják a Római Birodalom hadseregének és flottájának katonai erejét, amely lehetővé tette őrhelyek és erődített kikötők létesítését a birodalom határán kívül, a Duna bal partján.

Forrás: https://verocelimes.hu/ és MRT 09 - 1993 - 239 oldal

GPS: É 47° 49.089 (47.818146)
K 19° 3.255 (19.054251)

Információk: a római kikötőerőd Verőcétől keletre, a 12-es főút mellett kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció