Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vágluka - LúkaSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Sándor-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vágluka - Sándor-kastély

Nyitra vármegye monográfiája szerint "Luka, vágvölgyi tót község a temetvényi várhegy alján, Kis-Modró mellett, Hrádektól délre. Lakosainak száma 554, vallásuk túlnyomóan r. katholikus, az ág. evangelikusok a lakosság negyedrészét teszik. Postája Nagy-Modró, táviró- és vasúti állomása Brunócz. A XIII. századbeli oklevelekben „Réthy” név alatt szerepel e község, amely akkoriban királyi birtok volt. A faluban magas domboldalon áll báró Mednyánszky Imre szép kastélya, melyet a Sándor család építtetett. E kastély sok kézen fordult meg. A Sándor családtól a Ghyczyek birtokába került, azután gróf Degenfeld-Schomburg Adolf tulajdona lett, majd ismét a Sándor családé, végre Tóth Jánosnéé, akitől a jelenlegi tulajdonosra szállt. A kastély előkelő izléssel és kényelemmel van berendezve; terrasszáról gyönyörű kilátás nyilik a Vág völgyére."

Forrás: Borovszky Samu – Sziklay János. Budapest: Országos Monográfia Társaság. 1896–1914.

 

A kastély késő-reneszánsz stílusban épült 1674-ben, négy saroktoronnyal. A saroktonyok aljában feltárt lőrések erődítettségről tanuskodnak. 1756-ban barokkosították és magas manzárdtetővel fedték be. A 20. században részleges átalakításokat végeztek rajta. A kastély kétszintes, melyet saroktornyok hangsúlyoznak. A belső terek elrendezése reneszánsz. A meredek lépcsőházzal ellátott bejáratot a díszterem előtt kovácsoltvas ráccsal ellátott oszlopcsarnok hangsúlyoz. A homlokzatokat lizénakeretek tagolják. Az első emeleti ablakokat párkányok hangsúlyozzák. Az átrium körül lunettás gerincboltozatos helyiségek helyezkednek el. A kastély parkjában áll a Szent Mária Magdolna barokk kápolna, amelyet a 18. század végén egy régebbi melléképületből alakítottak át. 

Forrás: https://www.pamiatkynaslovensku.sk/kastiel-luka

 

GPS: É 48° 39.520 (48.658661)
K 17° 52.828 (17.880465)

Információk: a kastély magánkézben van, nem látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció