Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RádMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Bangor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Rád - Bangor

A Rádtól D-re kb. 3 km-re elhelyezkedő Bangor-hegyet elsőként Tragor I. említi. Patay P. a hatvani kultúra földvárai közé sorolja. Jakus L. terepbejárásai után 1962-ben Kőszegi F. és Stefaits I. végzett itt ásatást. Ekkor a hatvani kultúra telepjelenségeit figyelték meg.

Kalicz Nándor is a hatvani kutúra erődített telepei közt említi, ahol a településréteg 2 m vastag.

Az erődített telep 80x50 m-es lakóterületét, a 4-5 m lejjebb 13-15 m széles terasz veszi körül. A D-DNy-i oldalon még két kisebb terasz van.

A földvártól DK-re található a 80-100 m hosszú nyílt telep.

Forrás: Miklós Zsuzsa - A Gödöllői dombvidék várai - 1982

GPS: É 47° 45.889 (47.764820)
K 19° 12.827 (19.213776)

Információk: az M2-es főútról Rád irányába fordulunk. majd az É-i irányba tartó derékszögű kanyar előtt egy földutat találunk déli irányba. Ezen az úton a patakig megyünk, majd a vízfolyás déli oldalán levő úton a domb aljáig haladunk. Innen már csak fel kell kapaszkodni a tetőre, ez már a vár a várterület.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Szentlőrinc
PodgradjeSzentlőrinc
Keresési előzmények
Rád - Bangor