Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Répcekőhalom - SteinbergAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Kirchberg (Kirchberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Répcekőhalom, Kirchberg - vár

A falu nyugati szélén, a falu temlomától 350 méterre délnyugatra, a temetőtől kissé délre fekvő alacsony dombnyúlványon - a Kirchbergen - láthatóak a valószínűleg 12. századi vár sáncai. A várdomb tengeszintfeletti magassága 282 méter, megközelítően 20 méterrel emelkedik a település fölé.

A vár ovális alakú platója ÉK-DNy irányú, mérete kb 20 x 25 méter. Az északi és a nyugati oldalon az árok és a kidobot földből emelt sánc napjainkban is jól látszik.

Az árok kb. 10 méter széles, mélysége 0,5 - 1,5 méter között változik. A keleti oldalon az árok helyén már csak egy sík platót figyelhetünk meg. A vár jelentős területét bozótos erdő borítja.

A várat 1289-ben említik, amikor Albert osztrák herceg serege elfoglalta. A vár felhagyásának ideje nem ismert, de egykor állítólag temető és templom is állt rajta. Erre utal a magaslat helybeliek általi Kirchberg elnevezése is.

Források:

Meyer 1989. 238-239.

Prickler 1972. 6., Schad’n 1960.

Schmeller-Kitt 1980. 294.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 28.377 (47.472954)
K 16° 29.104 (16.485062)

Információk: A falu nyugati szélén, a falu temlomától 350 méterre délnyugatra, a temetőtől kissé délre fekvő alacsony dombnyúlványon - a Kirchbergen - láthatóak a valószínűleg 12. századi vár sáncai.

A temetőtől a domb északi oldalában futó utat követve kb. 300 méter múlva egy balra induló földúton jutunk fel a dombhátra, majd ezen az úton haladva érjük el a várat.

A vár jelentős területét bozótos erdő borítja. A várhely 2023-as kora tavaszi bejáráskor úgy tünt, hogy kisebb tisztítás történt a vár területén, de áttekintése csak lombmentes időben lehetséges.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció