Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NiederleisAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Buschberg-Hausberg (Burgstall/Erdwerk)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Niederleis/Pyhra - Hausberg/Burgstall/Erdwerk

Erről várról még nem ismertek történelmi adatok.

A 492 m magas Buschberg a Pyhra körzetben, a messziről látható radarállomás kupolájával, a Leiserberge legmagasabb magaslata. A csúcstól mintegy 200 m-re délre, Niederleistől 2,2 km-re északra egy 485 m magas sziklacsúcson áll a középkori Hausberg. A Büttner/Madritsch által jelzett  Gnadendorf községhez való tartozás csak a Buschberg csúcsára vonatkozik, a Hausberg közigazgatásilag Niederleishez tartozik. A középkori várral rendelkező sziklafelszín egy délnyugati irányban húzódó sziklacsúcson fekszik, amelyet egy nyereg választ el a csúcstól. Az épületegyüttes egyszerű kialakítása ellenére rendkívül impozáns. A növényzet nélküli komplexum tiszta áttekintést nyújt. Neugebauer a teljes átmérőjét 75 x 60 méterben adja meg. A csonka kúp alakú magot a sziklás terep megmunkálásával alakították ki, és 5-8 méter magas, míg az ovális felső felület kb. 28 x 10 méteres. A várdombot koncentrikusan körülveszi egy sáncból és árokból álló gyűrű. Az ÉK-i nyereg területén erősen ellaposodott terepnyomok a bejáratra utalnak. A Hausberg-komplexum területén még nem végeztek régészeti vizsgálatokat, de Neugebauer a 11-12. századból származó kerámialeletekről számol be. Jelenleg nem ismert egy olyan nemesi család, amely erre az időszakra vezethető vissza.

Forrás: http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/ 

GPS: É 48° 34.507 (48.575111)
K 16° 23.779 (16.396311)

Információk: a Pyhra és Niederleis közötti úton, a csillagvizsgáló alatti parkolóban hagyhatjuk autónkat. A várhelyhez innen jelzetlen ösvényen juthatunk el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció