Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VanyarcMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Hraszti

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Vanyarc, Hraszti

Vanyarc községtől északra, közel 2 km-re, a Bercel felé vezető országúttól keletre kb. 600 méterre egy dombvonulatból nyugatra kiugró földnyelven találjuk a kisméretű várat a Hraszti nevű dombon. A 19. században a megye monográfia mint "pogányvárat" említi.

Napjainkban a vár felszíne részben füves, részben sűrű bokros terület. Közel 20 méter széles gerinc köti össze a dombvonulat többi részével. Ebből emelkedik ki kb. 3 méterrel magasabbra a vár dombja. A belső terület megközelítően kerek formájú, teljesen lapos, átmérője 15-19 méter. Árok veszi majdnem teljesen körbe, melynek mélysége 1-2 méter között változik és külső oldalán sánc húzódik. A sánccal körülzárt teljes terület átmérője 35-40 méter. Az árok és a sánc az északkeleti oldalon megszakad, itt egyenletesen emelkedő bejárat vezet a vár belső területére.

Patay Pál az 1953-ban végzett helyszíni szemléje alapján már a kis középkori várak közé sorolta, majd 1957-ben kisebb ásatást végzett a vár területén. A középső területen és az északi oldalon nem járt eredménnyel. A nyugati oldalon a sáncárokban egy 2×1 m-es szondában 14-15. századi vörös festésű kerámia töredékei kerültek elő.

1964-ben Horváth István, majd 1966-ban Gádor Judit járt a helyszínen, utóbbi a vár vázlatos felmérését is elkészítette. A vár területén további kormeghatározó anyagot is gyűjtött. Részben Árpád-kori, illetve késő középkori kerámia töredékeket kerületek elő. A várat Nováki Gyula és Sándorfi György mérte fel 1987-ben, ugyanők a vár leírását és felmérését 1992-ben tették közzé.

Vanyarc 1286-ban tűnik fel a forrásokban, mint a Vanyarciak birtoka, a melyet a szomszédos Kürti nemesek korábban elfoglaltak, de a király 1286-banvisszaadni rendelte a Vanyarciaknak, akiknek birtoklására 1329-ig van adatunk.

1484-ben a Rédei család birtokában találjuk. Az erősség létesítése a fentiek alapján valószínűleg a Vanyarciakhoz köthető, késő középkori újbóli használatát esetleg a huszitákkal lehet kapcsolatba hozni. Mindezek megerősítése csak ásatás keretében lehetséges.

Források:

Nováki Gyula - Sándorfi György : Vanyarc, Hraszti - 1992

Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén: Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig Magyarország várainak topográfiája 4. kötet

 

GPS: É 47° 50.620 (47.843666)
K 19° 26.843 (19.447384)

Információk: Vanyarcról Bercel felé vezető útról közvetlenül az út jobb oldalán levő mezõgazdasági telep után kell jobbra fordulni és követni az arra vezetõ villamos távvezetéket.

A közeli patakon átkelve északnyugat felé kb 400 m-re találjuk a Hraszti nevû dombot. A vár területe az elmúlt években erősen bebokrosodott, így felkeresését a lombmentes időszakban javasoljuk.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció