Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VanyarcMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Hraszti

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A megye monográfiájában mint "pogányvár"-at említik. 1957-ben Patay Pál kisebb ásatást végzett a vár területén. A középső platón nem volt eredmény, a sáncárokban néhány jellegtelen középkori cserepet találtak. Ugyenekkor metszetrajzot is készített a várról Balás Vilmos közreműködésével. Erről a Gajzágó Aladárral írt munkájában is megemlékezik. Gádor Judit 1966-ban járt a helyszinen, a vár leírásán kivül Árpád-kori és késő középkori cserepeket is említ.

Vanyarc községtől északra - közel két kilométerre - a Bercel felé vezető országúttól keletre - kb 600 méterre - egy dombvonulatból nyugatra kiugró földnyelven találjuk a várat a Hraszti nevű dombon. Közel 20 méter széles gerinc köti össze a dombvonulat többi részével, ebből emelkedik ki kb 3 méterrel magasabbra a várat jelentő kis domb. A belső terület kerek, teljesen lapos, átmérője 15-19 méter. Árok veszi körbe, ennek mélysége 1,2 -2 méter, külső oldalán sánc húzódik. A sánccal körülzárt terület átmérője 35-40 méter. Az árok és sánc az észak-keleti oldalon megszakad, itt egyenletesen emelkedő bejárat vezet a vár belső területébe. Részben füves, részben sűrű áthatolhatatlan bokor lepi el a vár területét.

/Nováki Gyula- Sándorfi György/

GPS: É 47° 50.620 (47.843666)
K 19° 26.843 (19.447384)

INFORMÁCIÓK: Vanyarcról Bercel felé vezető útról közvetlenül az út jobb oldalán levő mezõgazdasági telep után kell jobbra fordulni és követni az arra vezetõ villamos távvezetéket. A közeli patakon átkelve északnyugat felé kb 400 m-re találjuk a Hraszti nevû dombot.

NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban
Civertan Studió - Vár-webáruház
Új feltöltések, frissítések
23MájSzelindek - Vár
22MájKarakó - Vár  ▪  Bükkábrány - Temető
21MájZalaszegvár - Ókarakó
17MájBarcaszentpéter - Várhegy, Tatárvár  ▪  Brassó - Szt. Bertalan templom  ▪  Brassó - Szt Márton templom, Martinsberg  ▪  Barcaszentpéter - templom
16MájNyitra - Vár
14MájZsiberk - templom  ▪  Velc - templom  ▪  Váldhíd - templom
13MájÚjváros - templom
Ajánlott látnivalók
töröktöl megerősített Szulejmán sír
Szigetvártöröktöl megerősített Szulejmán sír
Kornis-kastély
SzentbenedekKornis-kastély
Keresési előzmények
Vanyarc - Hraszti