Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ruszt - RustAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Városerődítés

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Ruszt, városerődítés

A település eredeti magyar neve Szil (Ceel) volt. Károly Róbert 1317-ben Hédervári Dénes fiának, Dezsőnek, 1323-ban pedig a Czirákiak őseinek adományozta a ruszti birtokot. Zsigmond király 1410-ben küldte ki a pozsonyi káptalant, hogy Bazini Miklós grófot és fiait iktassa be a birtokba, amelyet ekkor már két nyelven jelölt meg az okirat („Cyl alio nomine Rusth”).

A német Rust helységnév a magyar Szil lefordítása, ezt vette át később a magyar lakosság is. A ruszti szőlőkről 1339-ben emlékeznek meg először az oklevelek, bár a jelek szerint már a római korban ismerték itt a szőlőművelést. A Szentgyörgyi-Bazini grófok idején gazdasági fellendülés köszöntött Rusztra, 1470-ben piactartási jogot kapott, 1479-ben pedig különböző bor-kereskedelmi privilégiumban részesült.

A települést 1512-ben fallal vették körül, majd 1614-ben – a helység terjeszkedése miatt – meghosszabbították a városfalat. 1681-ben lett szabad királyi város. A 17. század elején csaknem az egész lakosság evangélikus, 1674-től azonban az ellenreformáció hatására sokan visszatértek a katolikus hitre.

1704. február 7-én itt ütötte fel főhadiszállását gróf Károlyi Sándor, kétezer kuruccal. Károlyi naplójában többek között ez áll Ruszt megszállásáról: „… már Kismartonban Ráti György kapitány cirviter hat vagy hétszáz lovassal és gyalogossal bent volt, mind várát, városát bírta. Én pedig az hadnak egy részét szállítottam Szentmargitára, másrészt Trajszdorfra, magam magam maradtam Ruszton.”

Két évvel később, 1706 januárjában Bercsényi Miklós érkezett 6000 katonával Rusztra, 1708-ban pedig Esterházy Antal szállta meg a várost.

A városfalak nagy szakaszokon épségben fennmaradtak, kapuk, bástyák, tornyok a mai napig állnak. A városfal nyomvonala végig követhető a mai településszerkezetben a belváros körül.

Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)

GPS: É 47° 59.252 (47.987541)
K 16° 40.419 (16.673645)

Információk: A városfalak nagy szakaszokon épségben fennmaradtak, kapuk, bástyák, tornyok a mai napig állnak.

A városfal nyomvonala végig követhető a mai településszerkezetben a belváros körül.

A parkolásnál figyeljünk, a városka központi részein a parkolás fizetős!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció