Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VárkeszőMagyarországVeszprém megyeVas vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A község határában, a Rába partján épült várról első ízben 1398. augusztus 8-án kelt oklevélből értesülünk, melyben a Veszprém megyei rendek pelsőczi Bebek Detre nádornak jelentik, hogy parancsára Marczaltői Egyed részére vizsgálatot folytattak le. A jelentést ,,Johannes filius" is aláírta. 1441-ben már ,,castrum Kezew" néven szerepel. Amikor Zlybow-i Bronisius a várnagya. A terület a győri püspök birtoka, és feltehetően a várat a püspökség építette. Alaprajzi elrendezését nem ismerjük, inkább csak egy várszerűen megerősített kastély lehetett. Amikor Mátyás király 1463-ban a török ellen hadat gyűjtött, Marczaltői Györgyöt több birtokos nemessel együtt a vár őrizetére rendelt.

1566-ban a király Thury György számára bérbe vette a várat a hozzá tartozó falvakkal és majorsággal Delphinus győri püspöktől. Ebben az évben részletes urbárium készült.

1592-ből urbáriuma maradt fenn, amely jól megépített épületeket és elpusztult tetőzetet említ.

1594-ben, Győnek a török általi elfoglalása idején a keszői vár jelentősége megnő. Ekkor Nádasdy Ferenc sürgette a királynál a vár megerősítését, ami 1601-ben megtörtént.

A török elleni harcokban jelentősége nem volt, feltehetően a hódoltság végén rombolták le.

Gimes Endre szerint 1706-ban Vak Bottyán dunántúli hadjáratakor a keszői vár és rév súlyos harcok színhelye volt. Ez volt a vár utolsó hadi szerepe.

Ezután Széchényi György püspök még helyreállította, azonban a szenyi palota megépítése után már tovább nem gondozták.

Ma már csak csekély alapfalmaradványa látható.

GPS: É 47° 26.337 (47.438950)
K 17° 20.003 (17.333384)

INFORMÁCIÓK:A vár csekély maradványait a mellékelt térkép segítségével, a közúttól néhány perces sétával lehet megközelíteni. A falmaradványok mellett érdemes megnézni a részben még látható, sekély körítõ árkot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció