Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VerpelétMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - Földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Verpelét - Földvár

A Földvár Verpelét templomától 3 km-re ÉNy-ra található, egy - erődítésre nem túl alkalmas - széles, lapos hegyháton. Tszf. feletti magassága mindössze 214 m, mivel a hegység szélén helyezkedik el. Ennek ellenére nagy területre nyújt kitűnő rálátást. A tarnaszentmáriai Várhegytől alig 1 km választja el.

Típusát tekintve földhalomvár /motte/. Mint ilyen, egyetlen a Mátrában. A nagyjából kör alakban húzódó, ma már erősen elszántott kb. 20 m széles árokkal körülvett, az árok külső peremén mérve 160-180 m, a belső szélen mérve 120-125 m átmérőjű terület közepén emelkedik egy 7 m magas mesterségesen emelt földhalom. A tetején meszes, habarcsos kövek jelzik, hogy valamilyen kőépület - valószínűleg torony - állt 30 m átmérőjű felső vízszintes felületén.

A várral kapcsolatos okleveles említést nem ismerünk. Feltűnő közelsége az eltérő típusú, de azonos birtokon elhelyezkedő Tarnaszentmária-Várhegyhez, valószínűvé teszi, hogy a két várat nem egyidőben használták, hanem a későbbi vár átvette az elavulttá vált korábbi szerepét. Erősen valószínűsíthető, hogy a verpeléti motte képviselte a korábbi, korszerűtlenebb típust.

Dénes József valószínűnek tartja, hogy a vár az Aba nemzetség Verpeléti ágához köthető.

A motte típusú várak közepén álló, mesterségesen összehordott domb aljában van többnyire az árok. A verpeléti motte azonban abba a ritkán előforduló típusba tartozik, amelyeknél a központi halmot, mintegy"várudvarként", még egy vízszintes terület veszi körbe és ennek szélén, a halomtól távolabb keríti az árok. Magyarországon még két helyről ismerünk ilyen típust, Miskolc-Leányvárat és Kisgyőr-Halomvárat, de mindkettő nagyobb a verpelétinél.

/Dénes J., Nováki-Baráz/

GPS: É 47° 51.668 (47.861134)
K 20° 11.532 (20.192200)

INFORMÁCIÓK: A vár maradványait a Verpelét és Tarnaszentmária között haladó útról nyugatra letérve, egy földúton közelíthetjük meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció