Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZalaszántóMagyarországZala megyeZala vármegye - Alsó-Tátikavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Alsó-Tátikavár

A honfoglalás után a Keszthelyi hegységnek ez a része a Tátika nemzetség birtokába került. A nemzetség még a tatárjárás előtt, biztosan meg nem határozható időpontban várat épített, amely a fennsík északnyugatra néző, függőleges sziklafallal határolt peremén helyezkedett el. A 120 m hosszú, 40 - 60 m széles területet ma is felismerhető, 17 m széles, 4 - 5 m mély árok védi a támadható oldal felől, amelynek belső szélén kőfal nyomai figyelhetők meg.

A belső területet két egymással párhuzamosan futó osztófal három részre tagolja. Az Alsó-Tátikavár erődítésének területe több mint háromszorosa a fellegvárénak. A terület felszíni egyenetlenségei több helyen épület maradványokat sejtetnek. A vár területén ásatási munkálatok eddig nem zajlottak, mivel szigorúan védett területen helyezkedik el.

A várra az írásos forrásokban akkor bukkanunk, amikor a nemzetségből származó II. Tátikáról kiderül, hogy 1242-ben - kihasználva a tatár betörés okozta zavaros viszonyokat - rabolt és pusztított a környéken. Többek között a Kaplony nemzetségbeli Zlaudus faluját, Szántót (ma Zalaszántó) is feldúlta. Az őt ért károk fejében Zlaudus a megyei sereg segítségével le akarta foglalni Tátika falvait, de csúfos vereséget szenvedett.

Az időközben veszprémi püspöki rangra emelkedett Zlaudust IV.Béla király úgy kárpótólta, hogy a hatalmaskodótól elvette Tátikát és a püspöknek engedélyezte, hogy a tatár háborúk tapasztalatai alapján magasabb helyen, méghozzá a "Tátika vára feletti Várad hegyen" új várat építhessen. Zlaudus 1257-re már biztosan elkészült az építkezéssel, mert ekkor fivérei beleegyezésével a várat a veszprémi püspökségnek adományozta. Ez az adományozás a testvérek részéről nem lehetett olyan nagyon önkéntes, hiszen amikor 1262-ben Zlaudus elhunyt, fivérei rátették kezüket mindkét tátikai erősségre, sőt a veszprémi püspök itt őrzött kincseire is. A király azonban nem tűrte a hatalmaskodást, 1272-ben megerősíti az új püspököt, Pált Tátika birtokában.

Nem sokáig volt azonban béke a falak között, mert a századvég zavaraiban a szomszédos Rezi vár urai, a Péc nemzetség tagjai, Ápor és fivére Lukács zalai ispán elfoglalták és ezzel az egész környék uraivá váltak. Apor később Károly Róbert legbelsőbb hívei közé tartozott, így a várat megtarthatta egészen utódok nélküli haláláig.

Ekkor Károly Róbert, aki felismerta a térség jelentőségét, jogilag is rendezte Tátika két várának sorsát. A Kál völgyben adott cserebirtok fejében magához váltotta és a szomszédos Rezivel együtt királyi uradalommá tette. Ez az 1342-es adat az utolsó, amely Tátika két váráról, az alsóról és a felsőről beszél. Későbbi adataink már mind a Várad hegyen épült felső várról szólnak.

Források

Dénes József - Alsó-Tátika középkori vára
 
Dr. Vándor László - Alsó-Tátikavár
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 54.422 (46.907032)
K 17° 15.294 (17.254900)

Információk: A Zalaszántó és Sümeg közötti közúttól a kék turista jelzésen haladva, kb. 1,6 km-es, cirka 40 perces, közepesen nehéz túrával juthatunk el Tátika váraihoz.

Az Alsó-Tátikavárat a fellegvár alatti pihenőhelytől, a kék jelzésről nyugatra induló jelzett ösvényen lehet megközelíteni és lombmentes időszakban jól áttekinthető. A nyugati pertem egyben szép kilátópont is.

Figyelem! Mivel az Alsó-Tátikavár szigorúan védett területen helyezkedik el, ezért a felkeresését kizárólag késő ősztől, tél végéig tervezzük!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció