Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sopronkeresztúr - DeutschkreutzAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Bikug, Bikuk

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Sopronkeresztúr, Bikug, Bikuk

Frauenbrunn (Bykug; Bikuk) (Deutschkreutz/Oberpullendorf) A Deutschkreutzer Hotter-on, kb. 1 km-re északra a fülesi Páludvartól (Nikitscher Paulshof), a Fraunenbrunnbach-nál (Frauenbrunn-patak) az erdőben egy várhely található, ami a Lajtától elöreugró orrformájú kereszszelvény végéről lett levágva. A létesítményt néhány évtizeddel ezelőtt fedezték fel, mikor az erdőt ezen a területen kivágták.

Ezen a „Schlösselberg” -nek nevezett dombon egy középkori erődítés található, amit a németújvári (Güssing) grófok építhettek. Oklevelek 1310-ben és ‘11-ben említik meg, a tulajdonosa Németújvári Iván nádor unokája, Miklós volt. A „Bykug”, vagy „Bikuk”-ként emlegetett vár Füles helységhez is tartozott, ami valószínűleg egy településrésze volt Sopronkeresztúrnak (Deutschkeutz). A vár Károly Róbert és a Németújváriak harcának lehetett az áldozata 1327-ben. A terepen nyomai jól láthatóak.

Forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

Részlet az alábbi munkából:

DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)

Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/

In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 259. old.

(ford.: Jakab József)

Sopronkeresztúr-Bikug - Frauenbrunn. Ez az erődítés Sopronkeresztúr közelében azon várak közé sorolható, amelyek a Kőszegiekre oly jellemző völgyszéli helyzetben épültek meg.

Ebben az esetben is egy jelentős kiemelkedés felső szélétől egy erődítés lett leválasztva egy nyolc méter mély nyakárokkal. A középmű területe kb. harmicszor tizenkét méter és elegyengetett. Ez ideig számszeríj csapszeg, vályog és ehhez hasonló felszínes leletek kerültek elő.

Oklevélben a vár 1310/11-ben tűnik fel, mint Miklós tulajdona, aki Iván nádor unokája. A vár pusztulása összefügg a Kőszegiek 1327-ben lezáródó harcaival, I. Károly (Károly Róbert) ellen. Magából az erődítésből és védelmi felszereléséből következik, hogy 1310/11 nem tartható építési dátumnak (lásd. Schad’n 79, 22), ennek az Óbér jellegű várakkal egyszerre kellet elkészülnie. Értelemszerű védelemtechnikai meggondolások alapján nem feltételezhető, hogy a Kőszegiek az érzékeny 1289 körüli veszteségek és az ilyen várak (Sopronnyék, Óbér) bizonyított védelmi alkalmatlansága után egy generációval később ugyanazt a hibát elkövették.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 34.309 (47.571819)
K 16° 37.435 (16.623919)

Információk: A vár Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) felől a Füles (Nikitsch) felé veztő útról közelíthető meg. Amint áthaladtunk az Asszonykúti patakon (Frauenbrunnbach), térjünk le nyugat felé, az erdőn átvezető és a patak mentén haladó földútra.Az út autóval is járható és egészen a várdomb közelébe lehet hajtani. Jelzések nincsenek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció