Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

AjkaMagyarországVeszprém megyeVeszprém vármegye - Cservár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Cservár (Török-tető)

Az Ajka II. kerületétől délkeletre elterülő vonulatot a helybeliek Török-tetőnek nevezik. A környezetből kiemelkedő plató neve a Cservár, melyen kisebb földvár nyomai látszanak.

A megközelítően 80 x 90 méter területű földvár keleti szélén 3 méter magas észak-déli irányú sánc húzódik, amely mellett kb. 2 méter széles árok után, alacsonyabb, párhuzamos sánc fut.

A nyugati oldalon csak egy sánc figyelhető meg, a külső sánc valószínűleg lekopott. A plató északi és déli szélein erődítési nyomokat nem sikerült megfigyelni, de ezeken a részeken a lejtő annyira meredek, hogy különösebb erődítésre itt nem is volt szükség.

Az erődítményt a Bakony jeles kutatója Rómer Flóris fedezte fel őskori várként írt le. Őskori földvárként említi 1906-ban Könyöki József is. 1911-ben támpont nélküli töredékek kerültek itt elő. Rhé Gyula 1924-ben avar korinak tekinti ezt a földvárat.

A földvár területén (Horváth-Sági - 1968) bronzkorvégi-koravaskori cserepeket és paticsdarabokat gyűjtöttek. A földvárat átszelő dűlőútnak a földvártól nyugatra eső lefutásában is hasonló korú cserepeket találtak, azonban ezeket a víz moshatta oda. A környéken a vaskorra jellemző halmok viszont nem voltak megfigyelhetőek. A vár felmérést Virágh Dénes végezte el 1969-ben.

A földvár területén régészeti feltárás még nem történt. A földvár középkori használata nem valószínűsíthető, de feltárás nélkül nem is elvethető.

Forrás:

Magyarország Régészeti Topográfiája  3. kötet - 1970

Köszönjük Ifj. Fidrich Tibornak az információkat és a várhelyről készített képeket!

 

GPS: É 47° 4.967 (47.082775)
K 17° 34.846 (17.580763)

Információk: A Bányászati Múzeum mögött induló meredek lépcsősoron felmenve érintjük a sárga jelzést. Sárga turistajelzés követve rövid erdei sétával érjük el a vár területét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!