Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

AlsópetényMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Alsópetény - Földvár:

Alsópetény község északnyugati végétől mintegy 700 m-re északra, a Felsőpetény felé vezető országúttól keletre kb. 400 m-re emelkedik a Földvár nevű hegy (tszf. Magassága 274,5 m). Ez a felette magasodó Romhányi-hegy tömbjének délnyugati nyúlványát képezi, melyből keskeny nyereg után erősen kiszélesedve emelkedik ki. A hegytető mintegy 15 m-el magasabb, mint a nyereg. Körös-körül meredek hegyoldal övezi, alul szakadékos. Az egész környéket és az erősség területét is erdő takarja.

A vár a teljes hegytetőt magába foglalja. Két, egymással nagyjából párhuzamos árok veszi körbe, külső oldalukon az árokból kidobott földből emelt sánc kíséri mindkettőt. A két árok 25-40 m-re van egymástól, az alsó 6-18 m-rel alacsonyabb szinten halad. A felső sánc övezi a hegytető viszonylag egyenletes, kissé domború területét. Átmérője 140×90 m. Az alsó sánc már a hegy meredekebb oldalán fut körbe. A keleti oldalon lehúzódik a szakadékos vízmosásig, itt 100 m hosszan nincs árok és sánc, a védelmet maga a vízmosás mélyedése jelentette.

Az északnyugati oldalon az alsó sáncból egy rövid árok és sánc szakad ki, amely lefelé fut a vízmosásig. Lehetséges, hogy az alsó sánc kezdetben csak eddig tartott, az északi oldal ívben görbülő része később került kialakításra. Az alsó sánccal körbezárt teljes terület átmérője 180-205 m között váltakozik. Az északkeleti oldalon az alsó sánc alatti hegyoldal enyhe lejtővel ereszkedik le a nyeregig, ahol az alsó sánctól 35 m-re egy harmadik védelmi vonalat is kialakítottak egy 85 m hosszú árokkal, melynek mindkét vége szakadék felett végződik.

A Földvárat 1900 körül még szláv várnak tartották. 1966-ban Gádor Judit járt az erősség területén, röviden leírta és néhány felszíni lelet (Árpád-kori kerámia) alapján középkorinak határozta meg.

A várat Sándorfi György mérte fel 1987-ben, Nováki Gyula, valamint Skerletz Iván és Bánkúti Attila közreműködésével. A felmérés és a vár leírásának közzétételére 1992-ben került sor a megye középkori várait bemutató cikksorozatban.

A várat oklevél nem említi. Régészeti kutatás hiányában még nem zárható ki, hogy a falu korai birtokosai közül esetleg a Csák vagy a Zsadány-nemzetség emeltette-e.

Források:

Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén:

Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig

( Magyarország várainak topográfiája 4. kötet )

Reiszig E. – Vende A., 1911. 13.; Említi: Ladányi M., 1934. 164.

Gádor J., 1967.; MNM Adattár. I. 21./1967.

Nováki GY. – Sándorfi GY., 1992a. 55 –56.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 53.257 (47.887611)
K 19° 14.065 (19.234409)

Információk: Alsópetény települést Bánk felé hagyjuk el. A település végétől az út enyhén emelkedik, majd a nyerget elérve szépen ereszkedik. Itt már célszerű lassítani és figyelni a jobbra kezdődő sorompóval zárt erdei utat, mellyel kissé szemben egy 2-3 autó parkolásához elegendő aszfaltozott beugrót találunk.

Itt leparkolva, majd az erdei úton 200 métert haladva a várhegy aljához érkezünk, ahol balra tartva követjük az erdei utat. A főldút kissé emelkedve megkerüli a várhegyet és egy 400 méteres sétát követően, eléri a nyerget. Innen már pár perces sétával elérjük a várhegy kettős platóját.

A vár területén az erdőt kissé ritkították a közelmúltban, így a külső és a belső sáncok szépen követhetőek. A lombmentes időszakban jobban áttekinthető a helyszín.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció