Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szarvkő - HornsteinAusztriaBurgenlandSopron vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Szarvkő (Hornstein), vár

Szarvkő várának romjai a település keleti részén, a temető feletti dombon találhatóak. A település első említése 1271-ben történik Terre Zorm alakban. A vár építése Lackfi István akkori vasi és soproni főispán, a későbbi erdélyi vajda nevéhez fűződik, aki az osztrákok betörései ellen valamikor 1328 és 1336 között emeltette az erősséget.

A vár 1352-ben már királyi vár, várnagyai Szentgyörgyi Tamás, a későbbi tárnokmester, majd Fondormel János szarvkői királyi várnagy. 1359-ben a Konrad Wolfurt tulajdonába kerül I. Lajos nápolyi hadjáratában tett szolgálatai érdemeiért. 1363-ban négy testvére közül a legfiatalabbnak, III. Eglolfnak engedte át Szarvkőt, aki 1364-ben eladta az Osl nemzetségből származó Kanizsaiaknak.

I. Lajos 1371. jún. 10-i oklevelében Kanizsai János özvegyének megengedi, hogy a Szarvkő várához tartozó Kismarton nevű mezővárosban várat építhessen. 1381-ben Kanizsai Miklós Szarvkő ura. 1388-ban kelt oklevelében Luxemburgi Zsigmond király a közeli Kismarton városában vásártartási jogot engedélyez. Az oklevélben megemlítik a szarvkői várat is "castrum suum Zarkw" néven. 1425 február 13-17 között Zsigmond király a Szarvkő várában tartózkodott. 1436-ban Kanizsai Imre szarvkői várnagya Bucsai Benedek.

1439-ben Albert király özvegye, Erzsébet több más várral együtt Szarvkőt is elzálogosította az osztrák hercegnek. 1451-ben Albert herceg Szarvkőt eladta III. Frigyes német-római császárnak, aki Szarvkőt a bécsújhelyi Ágoston-rendi kanonokoknak juttatta, Pottendorfer Hunyadi Mátyáshoz való átpártolása miatt.

Mátyás király az 1480-tól tartó háborúk során visszafoglalta Szarvkőt is, és 1486-ban Ulrich von Grafeneck zsoldosvezérnek adta zálogba.

II. Ulászló és III. Frigyes közötti pozsonyi béke osztrák kézen hagyta Szarvkőt, de Frigyes Grafeneck fiának adta zálogba. A vár a század végén már romos volt (egyes osztrák források szerint már III. Frigyes lerombolta 1445-ben).

1506-ban a sváb Veit von Fürst lett a birtokosa, de ez ellen Grafeneck rokonai, a Zinzendorferek óvást nyúlytottak be. Az 1529-es és 1532-es török pusztítás elnéptelenítette a települést. Hét évvel később horvátokkal telepítették újra a községet.

1556-ban az Alsó-Ausztriai Kamara elismerte, hogy Szarvkő a Magyar Korona része. 1550-ben Moritz von Fürst, Kismarton kapitánya még mindig a Zinzendorfiakkal pereskedve kapta Szarvkőt. 1590-től a Stoczing bárók birtokolták 1650-ig.

Szarvkő 1650-től Nádasdy Ferenc gróf tulajdonába került, majd 1702-től Esterházy-birtok volt. A települést és a várat a trianoni diktátum csatolta el Magyarországtól Ausztriához 1920-ban.

A vár első felmérésére 1959 és 1960 között került sor, majd az 1986-89 között végzett feltárással próbálták tisztázni a vár alaprajzát. Sajnos a munkálatok félbeszakadtak és a vár falai azóta is állagmegóvás nélkül romladoznak tovább.

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)
Nagy Imre: Sopron vármegye története.
Belitzky János: Sopron vármegye története első kötet

GPS: É 47° 52.560 (47.875999)
K 16° 27.283 (16.454718)

Információk: Szarvkő várának romjai, Szarvkő (Hornstein) település keleti részén, a temető feletti dombon találhatóak. A vár temetőtől néhány percnyi sétával elérhető.

Az 1986-89 között végzett feltárással próbálták tisztázni a vár alaprajzát. Sajnos a munkálatok félbeszakadtak és a vár falai azóta is állagmegóvás nélkül romladoznak tovább.

Javasoljuk a Kuruc-kori sáncok megtekintését is, melyek a temetőhöz vezető utat keresztezik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció