Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IsztimérMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Ó-csikling

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ócsiklingvár

Isztimétől 9 km-re nyugatra, a Csiklingvölgy keleti oldalán, a Csiklingvártól északra kb. 400-600 méterre fekszik az Ócsiklingvár nevű hely. A kb. 80 × 20 méteres területen földhalmok találhatóak, melyek valószínűleg falak romjait rejthetik magukban. Keleten a völgy meredek oldala, nyugaton meredek sziklafal határolja, mely a terület fölé magasodik. Az alaprajzon megjelölt falszakaszokból egy összefüggő építmény rendszerét nehezen lehet kiolvasni.

Az István Király Múzeum Adattárában található egy, Eszterhás István tanár által 1976-ban készített alaprajzi vázlat az Isztimér Csiklingvártól nem messze fekvő Ócsiklingvár nevű helyen található falmaradványokról. Eszterhás 1976-ban bukkant rá a Csiklingvölgy keleti oldalán fekvő nagyméretű épület falmaradványaira, melyeket ekkor az István Király Múzeum akkori munkatársa Jungbert Béla is megtekintett. Később a romoktól 30 méterre embercsont töredékek kerültek elő.

1997 szeptemberében Terei György, Eszterhás Istvánnal bejárta a helyszínt. Eszterhás István szerint a tárgyalt objektum nem tekinthető várnak, mert túl közel fekszik Csiklingvárhoz. Megítélésünk szerint fekvése miatt sem valószínű, hogy erődítés lenne, továbbá az erődítettség hiánya is erre utalhat, de minderre csak régészeti feltárás adhat választ. Egyedül a neve miatt sorolható a további kutatást igénylő, kérdéses objektumok közé.

Források:
 
Feld István – Mráv Zsolt – Nováki Gyula - Terei György – Sárközy Sebestyén:
Fejér megye várai az õskortól a kuruc korig
Magyarország várainak topográfiája 3. kötet
 
Terei György: XII-XIV. századi várak Fejér megyében
GPS: É 47° 17.202 (47.286697)
K 18° 4.911 (18.081844)

Információk: Ócsiklingvár helyszíne nincs pontosan lokalizálva. Távolsága a Csiklingvártól 400-600 méterre északra tehető, a patak fölötti teraszos területen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció