Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BakonyszentlászlóMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Kesellőhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

KESELLŐHEGY III. SZ. FÖLDVÁR 

A hegy ÉK-i szélén a Csörgő-patak baloldalán meredek oldalú kis hegynyelv nyúlik ki a Cuha-patak fölé, a végét függőleges sziklafal övezi. Ezen kisméretű, kétrészes vár nyomai láthatók. A vár belső része a hegynyúlvány végét foglalja magába, hossza 20, szélessége 14 m, egy sziklába vájt árok védi.

A vár külső része kissé magasabban fekszik, hossza 26, szélessége kb. 15 m, ezt a hegy többi részétől két árok és közben egy sánc védi. Ettől további 65 m-re egy sekély, rövid árok látható, de ennek rendeltetése bizonytalan.

1963-ban a vár belső részének kb. egyharmadát feltártuk. A nagyon vékony földréteg alatt a szikla következett, csak egy kis kötőanyag nélkül rakott faltöredéket és egy kis pincefélét találtunk a sziklába mélyítve. A védőárok belső oldalán vakolt falmaradvány került elő. A külső várban húzott próbaárkok eredménytelenek voltak. A belső részben sok középkori cserép, néhány vastárgy (nyílhegy, kulcs, stb.) és egy pecsétgyűrű került elő, melyek arra vallanak, hogy a XIV—XV. századig lakott volt.

 

Ez a kis vár valószínűleg azonos a Miháldy István által említett „mészárszéki sziklás hegy"-gyel, bár nem említi várjellegét. Miháldy itt 1871-ben végzett ásatást, melynek során falakat, csontokat, cserepeket, kályhacsempét, agancs-tőrt, vaskést, kardhegyet és sarkantyút talált.

 

A szemben levő Zöröghegyen két földvár van. A hegyet Miháldy említi először egy sarkantyúval kapcsolatban, amely az „ún. sánczoknál találtatott", de az erődítésről nem ír.

 

Forrás: Nováki Gyula

GPS: É 47° 20.972 (47.349537)
K 17° 49.802 (17.830034)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció