Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RétságMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Jásztelek Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

Rétság - Jásztelek - Várdomb: (korábban Borsosberénynél tárgyalva)

Borsosberény községtől DK-re, 1 km-re nagyobb, összefüggő erdővel borított, magaslat kezdődik, melyet nyugatról a Száraz-patak széles völgye határol. Az erdős magaslatból Ny felé, a völgy fölé nyúlik ki egy kb. 300 m hosszú földnyelv. Ennek kimagasodó Ny-i vége a várdomb.

A korábban Borsosberény község részeként említett Várdomb (tszf. magassága: 227 m) valójában Rétság határának északi részén helyezkedik el. A település központjától számítva észak-északnyugatra 3 km-re, az Alsó-erdő nyugati végén kiemelkedő dombon található a vár, sűrű erdőben.

Nyugati aljában a Száraz-patak medre tart észak felé, a tőle délre pedig, a túloldali dombon a „Jászteleki kápolna” és a kis temetője található. Alatta lent a völgyben volt korábban Felső-Jásztelekpuszta, ennek azonban ma már nincs nyoma.

A vár három, szabályos kör alakú, egymástól egyenlő távolságra lévő, koncentrikusan körbefutó sáncból áll, egymás alatt lépcsőzetesen, 2-3 m szintkülönbségekkel. Középen az ovális plató átmérője 25×19 m. A sáncok igen elmosódottak, belső magasságuk néhol alig éri el a fél métert, hosszú szakaszokon pedig terasz alakjában követhetőek.

A vár teljes átmérője 100×80 m. Nyugat felől, a Száraz-patak völgyéből viszonylag enyhén eemel kedő gerinc tart a vár felé, ennek megfelelően a sáncok a nyugati oldalon, nem azonos méretben, de egy vonalban megszakadnak, bejáratot képezve a várba. Először 1900-ban említik a Borsosberény melletti „Jász-Telek”nél a „régi földvárat”.
Kovács Géza tolmácsi plébános többször járt a vár területén, és a tőle származó adatok alapján kereste fel a helyszínt 1989-ben Sándorfi György.

1990-ben Miklós Zsuzsa és Szűcs Kálmánné váci múzeumigazgató végeztek terepbejárást a helyszínen. Ugyanezen év májusában Nováki Gyula mérte fel felesége közreműködésével. A vár leírásának és a felmérésnek közzétételére 1992-ben került sor. Miklós Zsuzsa 2006-ban készített légi fotót a várról.

A várra vonatkozó okleveles adatot nem ismerünk. Jellege, földrajzi környezete alapján valószínűleg középkori eredetű lehet, feltárása még várat magára. Az egész területet erdő fedi, ősszel és tavasszal a vár igen jól áttekinthető.

A terület, ahol az erődítmény elhelyezkedik, a jelenleg rendelkezésünkre álló rendkívül szerény források alapján egyetlen középkori birtokhoz, illetve településhez sem köthető. A 18. század végén ez a terület már biztosan (Alsó-és Felső-) Jásztelek puszta területéhez tartozott, amelyet először 1505-ben említenek a forrásokban. Rétsághoz csak 1808 után
került.

Források:

Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén: Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig ( Magyarország várainak topográfiája 4. kötet )

Magyar Várarchívum Alapítvány

GPS: É 47° 57.222 (47.953693)
K 19° 7.339 (19.122318)

Borsosberény községtől DK-re, 1 km-re nagyobb, összefüggő erdővel borított, magaslat kezdődik, melyet nyugatról a Száraz-patak széles völgye határol. Az erdős magaslatból Ny felé, a völgy fölé nyúlik ki egy kb. 300 m hosszú földnyelv. Ennek kimagasodó Ny-i vége a várdomb.

Várak Kastélyok Templomok évkönyv