Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsárdaszállásMagyarországBékés vármegyeBékés történelmi vármegye - Fábiánvára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csárdaszállás-Fábiánvára

A Csárdaszállás-Gyoma országút északi oldalán egy nyolcvan méter átmérőjű, 4,5 m magasságú halom emelkedik, melyet Fábián-várával azonosítanak. A halom neve és az 1806-os ásatás eredményei szerint itt egy Árpád-kori kisvár állhatott. Egy későbbi ásatás során a halom körül téglafalakat tártak fel. A Fábián személynév említése már 1138-tól ismert, ugyanúgy mint a Gyurghaza elnevezés. 1391-ben a Sima-i család tulajdona és kőből épült temploma volt. 1466-ban már Félhalom településhez tartozott. 1498-ban már Fabianwara néven említik, 1617-ben már biztosan Félhalom része lett. 1466 történik az utolsó közvetett okleveles említése.

Forrás: Békés Megye Régészeti Topográfiája, IV/3, Első Kötet, Akadémiai Kiadó, 1998, 371-373 oldal

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(...) Békés megyében még egy ilyen név szerint ismert erősségről van tudomásunk, melyre már Karácsonyi János is felfigyelt. Fábiánvára a Csárdaszállás Gyoma közötti országút északi oldalán fekvő halom, mely feltehetően – hiteles kutatás nem történt – rézkori kurgánra települt Árpád-kori kisvár. (...)

S. Turcsányi Ildikó - A békési vár – Városunk jelentősége a középkorban - 61 oldal.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 52.687 (46.878124)
K 20° 54.492 (20.908197)

Információk: a Csárdaszállás nyugati végétől kb. 2 km-re a Gyomaendrődre vezető út mentén kereshetjük fel a halmot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció