Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Villámos - WillersdorfAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A vár, ami a sokszínű mondák születéséhez alapot szolgáltatott, típusa szerint egy leválasztott vár (Abschnittburg). Az elhatárolást az emelkedő háttértől, amiből egy hátra nyúló csúcs emelkedik ki, egy gerincátvágás hangsúlyozza.

Ennek a gyenge pontnak a védelmére egy hatalmas védőfalat építettek, melynek maradványai még ma is uralják ezt a vad vidéket.

A vár elfoglalása egy ostrom folyamán elképzelhetetlen, ehhez a védelmi alapkoncepciója és készségei túl fejlettek, ráadásul az itteni terepviszonyok mellett a lövegek elhelyezése, illetve egyáltalán az ide szállításuk rendkívüli nehézségekbe ütközik. Nagy biztonsággal elfogadhatjuk azt, hogy az erősség inkább a béketárgyalásokban „esett el”, vagy esetleg egy szomszédsági és uradalmi központváltás folyamán került átadásra.

Forrás: Wolfgang Meyer: Die Güssinger (Eisenstadt, 1989) /ford: Jakab József/

GPS: É 47° 22.900 (47.381672)
K 16° 11.289 (16.188145)

INFORMÁCIÓK: A Villámostól (Willersdorf) északra induló jelzett turistaútról nyugat felé kell letérni, közvetlenül a kis halastavak után. A patak fölött emelkedő dombon van a várrom. Itt már nincs turistajelzés.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció