Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas vármegyeSopron történelmi vármegye - Malomkert

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csepreg-Malomkert - A Malomkert dombja

Csepreg alsóvárosi részén, az ún. Malomkertben, az egykori Répce-meder partján található a rejtélyes – egykor víztükörrel övezett – mesterséges domb, valószínűleg egy Árpád-kori motte maradványa. (Elvileg szóba jöhetne reneszánsz vagy barokk parki létesítménykénti értékelése is, azonban sem írott forrásaink, sem a 18-20. századi térképek alapján nem tudunk a területen kastélyparkról. Malomkert nevét egy a 19. század első felében még működött – 1833-as térképen ábrázolt - malomról kapta.)

Jelenlegi állapotában 1 m magas és 10 m tetőátmérőjű, csonkakúp alakú mesterséges földhalom. Keleti oldalához közel egykor a Répce főmedre húzódott. A halmot egy 45 x 30 m-es (0,14 ha) téglalap alakú területet körbevevő alacsony földtöltés övezte. Ennek déli és keleti szakasza földmunkák következtében nagyrészt megsemmisült, csak DK-i sarka sejthető a talaj alig érzékelhető domborulta formájában. A nyugati és északi oldal viszont jól látható. A töltés funkciója egykor az lehetett, hogy víztükröt tartson a domb körül.

Csepreg alsóvárosi része a középkorban Sár (más néven Boldogasszonyfalva) néven a Frankóiak egyik birtokközpontja volt. Ez indokolhatta a kis toronyvár létesítését talán még a 12. században. A Frankiak ősei, Albrecht és Gottfried lovagok 1156 táján II: Géza hívására jöttek hazánkba a nyerték birtokaikat a királytól.

Árpád-kori csigavonalas díszítésű edénytöredékek kerültek elő az alacsony földtöltéssel övezett mesterséges domb területén. Fából épült nemesi toronyvár állhatott egykor a domb tetején és a rajzon látható töltés az azt védő – napjainkra feltöltött – széles vizesárok külső szélét jelzi.

A dombot kb. 100 évvel ezelőtt belekomponálták az út szemközti oldalán álló Rothermann-kastélyhoz kapcsolódó parkba. Akkortájt alakulhatott ki a terep jelenlegi formája. Ez magyarázza, hogy a fasor éppen ide irányul.

A hasonló helyeket földhalomvárnak (nemzetközi néven motténak) hívjuk. Európai virágkoruk a 11-12. század, amikor Magyarország területén is épültek. Ma ismert legkisebb méretű példájuk ez a régészeti lelőhely. A kis várat legkésőbb 1300 táján felhagyhatták és a birtokosok a mai kastély előzményét jelentő épületbe költözhettek.

A vár építése a mai csepregi alsóváros középkori birtokosaihoz, a II. Géza korában (1141-1162) hazánkba költözött német Albrecht és Gottfried lovagoktól származó Frankói Gős család tagjaihoz köthető.  A dél-németországi Kanzach mottéjához hasonló, 6 m oldalhosszúságú, 4-5 szintes torony állhatott a dombon.

Forrás:

Dénes József: Csepreg és a Répce-vidék az Árpád-korban. IN: Tanulmányok Csepreg történetéből. Szerk.: Dénes József. Csepreg, 1996. 82-118. - 104.

/Dénes József/

GPS: É 47° 23.930 (47.398827)
K 16° 42.752 (16.712540)

Információk: A Malomkert dombja a Nádasdy utca déli szakaszán, a Csepregi Sportegyesület pályái mellett látható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Szentháromság templom
Péterhegy, Felső-PetróczSzentháromság templom
Földvár
UpponyFöldvár
Keresési előzmények
Csepreg - Malomkert