Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DénesfaMagyarországGyőr-Moson-Sopron megyeSopron vármegye - Rózsadomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

DÉNESFA–RÓZSADOMB

A jelenleg Rózsadombnak nevezett középkori várhely a Dénesfai Cziráky-kastély parkjában található, a ma álló kastélyépülettől 200 m-re délnyugatra. A XX. században a grófi család tagjai temetkezőhelyként használták (Cziráky Miklós – 1944, Cziráky Béla – 1986). A várhelytől 150 m-re keletre folyik a Répce egyik ága, az ún. Malomcsatorna. Tszf. magassága 135 m, a környezetéből nem emelkedik ki.

A kb. 20 x 20 m-es négyszögletes alaprajzú belső területet 10 m széles és kb. 1,5 m mély árok övezi. Ezt keleti oldalán – nyilván a későbbi hasznosítás során – 12 m szélességben utólag feltöltötték. A védett terület nagysága 0,04 ha.

Veszkény nb. Bertalan fia Dénes 1265-ben kapta adományba a területet. Előzőleg Veszkény nb. Salamoné volt. A hagyomány szerint eredetileg itt állt Dénes nádor sátra, ezt széles árok vette körül, ami ma is jól látszik.

A várban terepbejárás során egy darab középkori, szürke színű fazéktöredéket találtunk.

forrás:DÉNES JÓZSEF - VÁRHELYEK ÉS KASTÉLYOK A RÉPCE MENTÉN – FELSŐBÜK

https://epa.oszk.hu/03300/03366/00097/denes.htm

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.

Információk: a jelenleg Rózsadombnak nevezett középkori várhely a Dénesfai Cziráky-kastély parkjában található, a ma álló kastélyépülettől 200 m-re délnyugatra. A kastélypark 14-16 óra között látogatható (2022.12.12.).

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció