Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KócsújfaluMagyarországJász-Nagykun-Szolnok vármegyeHeves történelmi vármegye - Filagória-halom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kócsújfalu (Tiszafüred) - Filagória-halom

A történelmi Heves és Szabolcs megyék határán, a Tiszafüredről Debrecenbe vezető régi út közelében, a mai Kócsújfalutól nem messze északkeletre található a Filagóriás-tanya.

Az újabb térképeken a Filagóriás Górésra egyszerűsödött. A második katonai felmérésen még Okolicsányi-tanya, a hasonló nevű földbirtokos családról. Utóbbiak építettek a régi halomra egy filagóriát, a környék panorámáját róla élvezendő.

Horváth Tünde és Terei György régész figyelt fel az esetlegesen középkorban várrá alakított – eredetileg talán rézkori – halomra. Az objektumról 1995-ben Terei György készített felmérést. Tipológiailag nagyon hasonló a tőle északra Telekháza mellett elhelyezkedő halomra, amely feltételezések szerint szintén motte jellegű földvárrá alakított halom.

Kézenfekvő arra gondolni, hogy az Alföldön másutt is hasonló módon alakíthatott ki magának kisméretű Árpád-kori várakat a korabeli nemesség.

Forrás: Dr. Dénes József - Djnaplója blog - 2016-11-05

GPS: É 47° 34.396 (47.573269)
K 20° 56.571 (20.942844)

Információ: A történelmi Heves és Szabolcs megyék határán, a Tiszafüredről Debrecenbe vezető régi út közelében, a mai Kócsújfalutól nem messze északkeletre található a Filagóriás-tanya.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció