Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EncsMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeAbaúj-Torna vármegye - Fügöd Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Encs - Fügöd várdomb

Az Encshez csatolt, de településszerkezetileg jelenleg is különálló Fügöd község északi, egykori felsőfügödi részén, a település ÉK-i szélén elhelyezkedő sportpálya DK-i sarka mellett található a Várdomb. 1990 előtt a Várdombon még egy cigány telep házai álltak, ma üres, elhanyagolt parlag. A domb ÉK-i alja mocsaras, vizenyős területben végződik. DNY felé 20-25 m széles sekély mélyedés választja el a falu felől kinyúló, a Várdombnál alig magasabb fennsíktól. A Várdomb erősen bolygatott, az egész területet több beásás, lefaragás és hulladék halom borítja, ezért a domb eredeti alakja ma már nem állapítható meg. Nagyjából kerek domb volt, felső platójának átmérője 15 m körüli, a domb aljának átmérője 25 m körüli lehetett. mai relatív magassága 1,5 - 2 méter. A területről származó régészeti lelet előkerüléséről nincs tudomásunk. A Várdombtól dél-nyugatra húzódó 2,0 méter relatív magasságú - fennsíkon viszont sok őskori cserép található a felszínen, ami azt valószínűsíti, hogy a védett jellegű Várdomb melletti nyílt telep itt is megtalálható. A történeti irodalomban a Várdombot elsőnek Szenderi János említi, Felsőfüged északi szélén, ahonnan átfúrt cserépdarabok, őrlőkő-törekékek, kova - és opszidiánszilánkok kerültek Csoma József régiség gyűjteményébe. A Borovszky-féle megyemonográfiában a Várdombot, mint "rétlapályból kiemelkedő pogányvárat" említik, ahol számos kőkorszakbeli maradványt találtak, ezeket az adatokat később többen is átvették. 

Forrás: Nováki Gyula - Sárközy Sebestyén - Feld István: Borsod-Abaúj-Zemplény megye várai az őskortól a kuruc korig

 

 

Információk: Az Encshez csatolt, de településszerkezetileg jelenleg is különálló Fügöd község északi, egykori felsőfügödi részén, a település ÉK-i szélén elhelyezkedő sportpálya DK-i sarka mellett található a Várdomb. 1990 előtt a Várdombon még egy cigány telep házai álltak, ma üres, elhanyagolt parlag.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció