Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lók - UnterfrauenhaidAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Lók, templom

A Raidinghoz - Doborjánhoz tartozó település első okleveles emlitése 1222-ből származik. A 1529-es török pusztítás után horvátokkal telepítették be a falut.

A napjainkban is látható Mária Mennybemenetelének szentelt plébánia- és búcsújáró templom a 18. században épült egy korábbi, gótikus eredetű épület felhasználásával. A falu korábbi templomát először 1456-ban említik.

A templom mai formájában egyhajós, a nyugati homlokzat előtti toronnyal és sokszög záródású szentéllyel. A négyszintes, hagymasisakos nyugati torony alsó szintje gótikus, éppúgy, mint a csúcsíves nyugati kapu a felette lévő, szamárhátíves záródású falfülkével.

A lépcsőzetes támpillérekkel megerősített hajó és a déli kapu - amelynek előreugró oromzati fülkéjében fa Immaculata-szobor látható - a 17. században készült. A támpilléres szentély és apszis gótikus; az eredeti ablakokat elfalazták. A szentély északi falához kapcsolódó sekrestye és az oratórium barokk stílusú, szintén a 17. századból való.

A templom érdekessége többek között, hogy ebben a templomban keresztelték meg Liszt Ferencet.

A templom körüli temetőt igen szép, lőréses védőfal veszi körül. Az északnyugati részen a lőréses védőfal egy részét korábban elbontották és pár méterrel beljebb sima kőkerítést alakítottak ki.

GPS: É 47° 34.497 (47.574944)
K 16° 30.275 (16.504576)

Információk: Lók (németül Unterfrauenhaid, horvátul Svetica) község Ausztriában, Burgenland középső részén, a Felsőpulyai járásban, Felsőpulyától északra található.

A templom a település északkeleti részén található. A temető melleti parkolóban tudunk parkolni.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció