Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DunaszegMagyarországGyőr-Moson-Sopron megyeGyőr vármegye - Vöröskereszt

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dunaszeg, Vöröskereszt

A szigetközi Dunaszeg község neve hasonlít Körösszegre, Szamosszegre – hogy csak két folyóparti, várral is rendelkező – rokonát említsem. Ez jutott eszembe, amikor a második katonai felmérés térképén észrevettem a falu határában a Vár Torok helynevet. Ugye utóbbit magyarázni kell!

Meg is találtuk a névadás indítékát egy 2004. február 6-i terepszemlén. A Győrt Hédervárral összekötő országúthoz közeli Vöröskereszt éppen a szép, jellegzetes Árpád-kori várhely árkának földjéből képződött ún. “külső sáncon” áll.

Maga a falu csak 1418-ban tűnik fel írott forrásainkban, már akkor is Dunaszeg formában. Középkori birtokosai a Héderváriak voltak. Ezek szerint nekik sem csak Héderváron volt váruk a nagy kiterjedésű, majdnem az egész Szigetközt kitöltő uradalmukon belül.

Győr vármegyében még viszonylag kevéssé ismerjük a korszak várait. Ez a helyszín is megérdemelne egy pontos felmérést!

Ez a térkép már jobban megközelíti a várhely oválishoz hasonló, de inkább lekerekített sarkú négyszöghöz közeli formáját (sajnos 2004-ből csak diáim vannak róla, melyek még nincsenek digitalizálva -így vizuálisan nem tudom itt bemutatni).

https://djnaploja.wordpress.com/2017/02/25/dunaszeg/

GPS: É 47° 45.526 (47.758774)
K 17° 33.071 (17.551191)

Információk: a Győrt Hédervárral összekötő országút mellett találjuk a várhelyet, Dunaszeg déli végétől kb. 500 méterre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!