Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EsztergomMagyarországKomárom-Esztergom megyeEsztergom vármegye - Árpádvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép

Esztergomot a Dobogókői úton elhagyva, a Pilisszentlélek, Hármashíd buszmegállót követően a bal oldalon, már az útról szembetűnő a  Pilis hegység szélén meredeken kiemelkedő 320 méter magas Nagy-Cserepes-Tető elnevezésű hegy. Ennek csúcsán egy 161 m hosszúságú és legszélesebb pontján 52 m széles, feltételezhetően Árpád-kori vár csekély maradványai találhatók. A lapos hegytető erdővel benőtt terültetén szintkülönbségek alig érzékelhetőek. A hegytető keleti oldalán, egy enyhe lejtőjű nyereggel kapcsolósik a Ráró-hely tömbjéhez.  A hegytető észak-keleti részén teljes hosszban egy sánc nyomai láthatóak. A vár másik oldalán lévő, a völgy felé néző igen meredek hegyoldal, természetes védelmet biztosíthatott.

A hegy keleti oldalán egy külső, nehezen látható, jobban lepusztult sánc is megfigyelhető egy 50 méteres hosszúságban.

A vár észak-keleti végéből tökéletes a rálátás a völgyre és Esztergom irányára.

A vár ezen részén számos újkori eredetű gödör és lövészárok található, melyekben a topográfiai leírások (Horváth - 1965, Torma - 1970) szerint nem találtak részészeti nyomokat.

A helyről semmi történelmi információnk sincs, a várat oklevelek nem említik. Feltehetően az Esztergomot védő elővárak egyike lehetett.

A helyszín bejárására és jelen állapotának rögzítésére 2016 késő őszén került sor.

Keserű László

Forrás: Komárom megye régészeti topográfiája - 1979

GPS: É 47° 44.516 (47.741928)
K 18° 48.695 (18.811575)

Megközelítése: Esztergomot délkeletre a Dobogókői úton hagyjuk el. A Pilisszentlélek-Hármashíd buszmegállónál, jobb oldalon található a Cserepesvölgy piknikező hely. Itt bőven van hely a parkolásra. A várhoz vezető kb 800m-es út, a parkolótól félórás gyenge-közepes sétával érhető el. Turistajelzés nincs, így röviden leírva a megközelítés: Átmenve az út baloldalára, egy sorompóval zárt erdei aszfaltútra térünk amelyet kb. 200 méteren keresztül követünk, míg az enyhén balra nem fordul. Itt mi egy jobbra tartó, emelkedővel kezdődő erdei útra térünk (nedves időben ez nehezen járható rész egy 100 méteres távon), melyet követve érünk fel a Cserepes-tető nyergére. Itt jobbra tartva, egy vadászles mellett elhaladva jutunk fel tetőre, ahol vár a délkeleti részének sáncaihoz érünk.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
Ajánlott látnivalók
Aranyos vára
KődAranyos vára
Keresési előzmények
Esztergom - Árpádvár