Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EsztergomMagyarországKomárom-Esztergom megyeEsztergom vármegye - Királyi város

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Esztergom, Királyi város

A Királyi város egykor a Kis-Duna mentén, napjainkban a Kis-Duna sétány - Árok utca - Simor János utca - Lőrinc utca által határolt területen helyezkedett el. Az egykori erődítésnek felszíni nyomai ma már nem láthatóak.

Az erődítés eredete a 10. századra tekint vissza. A vizesárokkal, később városfalakkal övezett terület eredetileg királyi birtok, amelynek északi részét a 12-13. században az egyház szerzi meg.

A királyi város - mint különálló erődítmény - bár nem sokáig védhető, mégis fontos szerepet játszott a vár ostromai során. A középkori városfalakat a tűzfegyverek előtti időben valószínüleg karcsú tornyok védelmezték.

A törökök 1543-1594 között rondellákat építettek a város északnyugati és délnyugati végére a Kis-Duna partjára, illetve a keleti városfal közepén a vizesárok mellett, sőt W. Zimmermann és M. Meyerpeck ostromképei szerint az északi és déli rondella között a Kis-Duna partján is.

Utóbbi ábrázolás szerint a szuroköntőkkel is ellátott, pártázatos városfalak előtt húzódó vizesárok (délen kettős vizesárok) külső oldalán kihegyezett és fonott cölöpsor is erődsítette a város védelmét.

Források:

Horváth István - Esztergom várhegy

Horváth István - Esztergom török katonai építései

Horváth István - Árpád-kori Esztergom

GPS: É 47° 47.383 (47.789715)
K 18° 44.339 (18.738991)

Információk: A Királyi város egykor a Kis-Duna mentén, napjainkban a Kis-Duna sétány - Árok utca - Simor János utca - Lőrinc utca által határolt területen helyezkedett el.

Az egykori erődítésnek felszíni nyomai ma már nem láthatóak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!