Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

FelsőzsolcaMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Felsőzsolca, Várdomb

A régészeti leletek tanúsága szerint a 13. század második felében épült fel a lelőhely elnevezését adó váracska, melynek birtokosaira, nincs közvetlen adatunk. A vár árka a 19. század végéig jól látszott. A vár helyét a mocsaras környezetéből kimagasló domb legmagasabb, északkeleti nyúlványán jelölték ki . A nagyjából 35 x 50 m átmérőjű területet szabálytalan négyszög alakban árokkal övezték.

Az árkot V alakban 5-6 m szélesre és 3 méter mélyre ásták ki. Az árok betöltése teljesen homogén volt, mindössze csak a betöltés alsó 50-60 centiméterét töltötte ki iszap, mely arra utal, hogy hosszú időn keresztül nyitva állt. Az árok partján kőalapokon nyugvó fapalánk állhatott, mivel az árok aljában több helyen is bezuhant mészköveket tártunk fel. Az árokból kitermelt földdel a dombot megmagasították, tetején a kiásott sárga, agyagos altalajt szétterítették, 20 cm vastag járószintet képezve. Sajnos az intenzív földművelés és az erózió következtében a plató, ahol egykor a központi lakóépület állt, erősen rongálódott.

A Felsőzsolcán feltárt kisvár a ritka sík vidéki várak közé tartozik. Az alföldön épített várak általában a zsolcaihoz igen hasonló, vízjárta, mocsaras környezetből kiemelkedő dombokon fekszenek. A felsőzsolcai motte legjobb párhuzamát Sorkifaludról ismerjük. A mocsaras környezetben épült kisvárat szintén az árokból kitermelt földdel megmagasított dombon építették fel. Itt, akárcsak Zsolcán, a halom tetejét agyaggal fedték. A domb legmagasabb pontján sekély árokba szárazon lerakott kövekre, téglákra építették fel a kb. 6x9 méteres alapterületű, boronaszerkezetü fa központi épületet.

A várakat övező árok általában követi a terep adottságait. A zsolcaihoz hasonló négyszögletes kerítő árkot Gór-Kápolna-dombról adatolunk, ahol szintén fa épületre utaló nyomokat dokumentált az ásató. A leletanyag alapján úgy vélhető, hogy a zsolcai motte a 13. század közepénél, második harmadánál hamarabb nem épült fel. A kerámia- és fémtárgyak alapján a vár pusztulását a 15. század második felére tesszük.

Forrás:

Simonyi Erika: Előzetes jelentés a Felsőzsolca-Várdombi ásatásról (1992-2001)

(A Herman Ottó Múzeum Évkönyve XLII. ,Miskolc, 2003)

GPS: É 48° 6.978 (48.116302)
K 20° 51.154 (20.852562)

Információk: A felsőzsolcai Várdomb, a településtől északra, a Kis-Sajó és a 3-as főút mentén helyezkedik el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció