Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Németjárfalu - DeutschjahrndorfAusztriaBurgenlandMoson vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Archívum
  • Térkép

Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf), templom

A római katolikus templom megerősített középkori templomerőd, befalazott gótikus ablaknyílásokkal. A torony alapja román kori. /Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

A Magyar Királyság nyugati határszélén települt, Árpád-kori eredetű falu temploma egyhajós, szentélye egyenes záródású, a hajóval azonos szélességű. Román stílusban épült, ennek emlékét őrzi a hatalmas, masszív, négyzet alaprajzú torony és a szentély keresztboltozata. A gótika nyomát a szentély csúcsíves ablakán találhatjuk meg.

A falut a törökök 1529-ben teljesen elpusztították, az újonnan érkezett telepesek pedig más felekezetekhez tartoztak, így a római katolikus plébániát csak a 18. század végén sikerült újra alapítani. Ekkor az épületen is alapos felújítás, átépítés készült. A templom oszlopos főoltára a barokk korból származik, Szent Bertalan mártírhalálát mutatja be. A szobrok Szent Rókust és Nepomuki Szent Jánost ábrázolják. A mellékoltárok 18. századiak, szintúgy a szószék. A templomot temető veszi körül.

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)

Műemlékem.hu honlap: www.muemlekem.hu

Köszönjük Orosz Dániel 2020-as friss fotóit!

GPS: É 48° 0.642 (48.010696)
K 17° 6.304 (17.105062)

Információk: A Szent Bertalan templom, Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) központi részén, a Kirchergasse mentén helyezkedik el.

Várak Kastélyok Templomok évkönyv