Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GalgagyörkMagyarországPest megyePest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye - Templomdomb, földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Galgagyörk - Templomdomb, földvár

Galgagyörk község a Cserhát dombjai és a Galga patak völgye mellett helyezkedik el. A községet 1484-ben említí először oklevél Gerge néven. A falu a Széchy család ősi birtoka volt, majd 1540 körül királyi adományként Werbőczy István tulajdonába került. A török megszállás alatt a település elpusztult, újratelepítése részben szlovák ajkú lakossággal, a Rákóczi szabadságharc után 1711-1723 között volt a legjelentősebb. Ennek is köszönhető, hogy az 1720-as összeírásban Tót-Györkként néven szerepelt a falu.

Galgagyörktől délre, a Galga bal partján, az ártérbe félszigetszerűen benyúló dombon erődítésnyomok látszanak. A domb az ártér felöl meredek, a Galgát kísérő dombvonulattól egy jelenleg fél méter mély és 5-6 méter széles árok választja el. A domb relatív magassága az árok fenekétől 2-3 méter, míg az ártér felöl 5 méter. Átmérője megközelítően 50 x 70 méter. Tetején korábban karám állt, napjainkban az egész területet magas fű borítja. A területen Árpád-kori és 14-15. századi cserepeket gyűjtöttek és patics darabokat figyeltek meg.

A forrásokban szereplő Árpád-kori templomot a földvártól 150 méterre délkeletre sikerült Miklós Zsuzsának azonosítania. Ma már csak kő, tégla, illetve habarcstörmelék jelzi az egykori templom helyét. A templom körül fellelt középkori cserepek utalnak a környezetében elhelyezkedett falura.

A Pesty Frigyes fle Helynévgyűjteményban Tót-Györk (ma Galgagyörk) mellett "török sánczot" említenek. Ugyanitt templomot is jeleznek: "Templom helye az almás pusztán. Sírbolt, csontvázak. római pénzek, sáncok ébresztenek figyelmet" A templom több 18-19. századi kézíratos térképen szerepel.

Okleveles említését sem a földvárnak, sem a falunak nem ismerjük.

Forrás:

Miklós Zsuzsa: A Gödöllői Dombvidék várai - Petőfi Múzeum, Aszód - 1982

GPS: É 47° 43.382 (47.723026)
K 19° 22.649 (19.377485)

Információk: Galgagyörktől 1,2 km-re délre, a Galga bal partján, az ártérbe félszigetszerűen benyúló dombon helyezkedik el a földvár. A főútról egy jobbra tartó földúton jutunk az egykori erődítés mellé.

A földvárat napjainkban is magas fű borítja, kisebb bokrokkal, fákkal tarkítva. Területe nehezen átlátható, de a helyszín elhelyezkedése jól érzékelhető.

A földvártól kb. 150 méterre délkeletre talalható az egykori templom helye. Jól látható a szántásból napjainkban is kihagyott területe.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció