Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GántMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Hajdúvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gánt, Hajdúvár

Hajdúvár Gánttól nyugatra légvonalban 4,5-5 km-re, a Horog-völgy északi végén, az itt Csákberényből a Vértesen át Pusztavámra vezető műút mellett, annak északkeleti oldalán található.

Alakja ovális, két részből áll, melyeket két, 1,2 méter széles „kőfal” választ el egymástól. A fal szárazon egymásra rakott kövekből áll, biztosan mesterséges építmény, de tényleges funkciója jelenleg még nem határozható meg. A „falakat” csak néhány méter hosszúságban lehet követni, a többi részük a felszín alatt lehet. A falakat „sánc” veszi körbe.1 Az északi résznéla sánc teljesen elmosódott, a délinél még megfigyelhetünk nyomokat, ahol 1-1,5 méter magas. Az „erődítés” kisméretű, a földhalom által határolt terület átmérője mindössze 13-14 méter, de az 1 méternél nem mélyebb árkokkal együtt sem haladja meg a 40 métert. A területen égésnyomok láthatóak, de további részletesebb vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy e nyomok egy itt végzett kohászati tevékenységgel, vagy az objektum pusztulásával függnek-e össze.

A Hajdúvár, mint földrajzi név ismert, szerepel a Magyarország Földrajzinév-tárában, de megtalálható számos más térképen is. A Hajdúvár területét Skerletz Iván 1982-ben járta be.

Terei György először 1996 áprilisában volt a helyszínen, ekkor találta meg a kör alakú árkot és sáncot, majd ugyanazon év májusában felmérte az objektumot.

Elképzelhető, hogy valamilyen ipari tevékenység folyt a területen, ezt indokolná a környékén található nagymennyiségű salak. Ugyanakkor nem ismert, hogy miért van a déli oldal kivételével körbeárkolva a sánccal védett terület. A völgyben nincs és a régebbi térképek szerint régebben sem volt patak, amely például az üvegolvasztáshoz elengedhetetlenül szükséges lenne.

Az típusú munkafolyamatokra utalhatnak a felszínen is megfigyelhető égésnyomok, ugyanakkor kormos föld az erődítéstől távolabb, kb. 15-20 méterre is található.

Az objektum funkciója kérdéses. Az erődítmény meghatározás mellett szól, hogy a völgy felett helyezkedik el, ahonnan az egész környéke belátható, tehát hadászati szempontból jó helyen épült. Ásatás nélkül többet nem lehet megállapítani, datálási is kérdéses, mivel a salakdarabokon kívül pontos kormeghatározó lelet nem került elő.

Forrás: TEREI GYÖRGY – NOVÁKI GYULA – MRÁV ZSOLT– FELD ISTVÁN – SÁRKÖZY SEBESTYÉN, FEJÉR MEGYE VÁRAI az õskortól a kuruc korig

GPS: É 47° 23.516 (47.391941)
K 18° 19.355 (18.322580)

Információk: a Hajdúvár tető megközelíthető Gánt, Pusztavám Lépakúti horgásztó parkolójától vagy Csákberény felől jelzett úton. A tetőre érve GPS használata ajánlott, mivel a sík területen levő objektumot 20-25 m-ről sem lehet felismerni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció