Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Oszlop - OslipAusztriaBurgenlandSopron vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Oszlop, templom

A település Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus temploma 14. századi eredetű, melyet a 17. században átalakítottak. Ekkor épült a tornya is. A templomot középkori eredetű, lőrésekkel ellátott körítőfal övezi. Belső díszítése késői munka, 1892-ben készült. A templom előtt 1688-ból való szép Madonna-szobor áll.

A települést 1300-ban "Zazlup" néven említi először az írásos forrás és ebből az is ismert, hogy ekkor már két faluból állt. Felsőoszlop a mai malom, a minoriták egykori malma környékén, a régi vár közelében, a Ruszti dombvonulat lejtőjén állt. Alsóoszlop a plébániatemplom környékén állt egyházi tulajdonú falu volt. A két települést később a falu mai főutcája összekötötte.

Az oszlopi vár helye nem ismert. Feltételezik az erődítést a ruszti dombvonulat lejtőjén a régi remetelakoknál (alte Eremitage), míg más vélemények a vár helyét a mai "Storchenmühle" területével azonosítják, melyet régebben Hausmühlenek hívták. Ez utóbbi a falu D-i részén található a Vulka völgyében a templomtól 700 m-re. Környezetét "Hinter dem Turm"-nak és "Unter dem Turm"-nak nevezik. Dénes József a "torony" megnevezés, és a Vulka közelsége miatt úgy gondolja, ez lehet a reálisabb helyszíne az egykori várnak.

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland

 

GPS: É 47° 50.027 (47.833786)
K 16° 37.286 (16.621429)

Információk: A lőréses fallal körülvett templom a község északnyugati részén, a temető mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció