Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sérc - Schützen am GebirgeAusztriaBurgenlandSopron vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Sérc, templom

Sérc (Schützen am Gebirge) település Ausztria Burgenland tartományban, a Kismartoni járásban helyezkedik el.  A mostani település déli határ részén állt egykor Lövő falu, melynek első írásos említése 1211-ban történt "Lvev" alakban. Neve utalhat arra, hogy határőrző íjászok, valószínűleg besenyők faluja lehetett. Ez a falu elpusztult.

1317-ben már egy Felső Lövő is felbukkan az előző falu közelében, attól északra. Egy 1399-ben kelt okiratból kitűnik, hogy a közeli Oszlop várának tartozéka volt. Ezt követően ez a falu is falu elpusztult, mert 1403-ban már az a "Gschies" nevű falu állt ezen a helyen, melyből a mai település kifejlődött. 1522-ben már állt a falu temploma is.

A Szent Mária Magdolna plébániatemplom a falu délkeleti részén, a védőfallal körülvett régi templomudvarban áll. A mai barokk templomot 1720-ban építették a középkori eredetű épület felhasználásával

Források:

Németh Adél: Burgenland, 2003

Vályi András: Magyar Országnak leírása I–III. Buda 1796–1799.

A település honlapja

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 51.023 (47.850376)
K 16° 37.490 (16.624826)

Információk: A Szent Mária Magdolna plébániatemplom a falu délkeleti részén, a védőfallal körülvett régi templomudvarban áll.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció