Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyulafirátótMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Kálvária (Gyulaffy vár?)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gyulafirátót - Kálvária

A környezetéből alig kiemelkedő (megj. 8-10m) magaslaton, a Kálvária keresztje körüli gyepes részen a felszín föld alatt levő épületmaradványokat sejtet. (Kelemen, 1964.) Szöllősi M. helybéli plébános közlése szerint ez a falu egyik (?) templomának helye.

Rátót plébánosát 1454-ben említik először, templomáról a középkorban adataink nincsenek. Először 1702-ben írják, hogy a falu két temploma a kolostorral együtt romokban van. Rómer F. 1860-ban az általa románkorinak feltételezett, ívelt szentélyű ref. templomot és az ikertemplomként melléépített jelentéktelen r.k. templomot írja le. Fényes E. szerint a premontrei kolostor romján kívül "a G. Gyulaffyk várának" omladékei is megtalálhatók a faluban, ennek emlékét helyi hagyomány azonban nem őrzi. Ha az 1702-es adat egyik templomromján a premontreiek kolostorának templomát értették, a Kálvárián feltételezhető romok esetleg világi építményt jelezhetnek.

Forrás: Veszprém Megye Régészeti Topográfiája, A Veszprémi járás, Akadémiai Kiadó, 1969.

GPS: É 47° 8.776 (47.146271)
K 17° 56.639 (17.943981)

Információk: a Kálvária a település északi részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció