Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HosszúperesztegMagyarországVas megyeVas vármegye - Dénesdi vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Hosszúpereszteg – Dénesdi vár

A várhely Hosszúpereszteg templomától légvonalban K–ÉK-re található, a Kódó patak és Tacskánd patak összefolyása mellett, a Kodó-patak bal partján. Megközelíthetõ a 8-as fõúton a falutól 1,4 km-re balra leágazó, az egykori Sárvár–Zalabér vasútvonal töltésén haladó úton.

A várhely szigetszerûen helyezkedik el, a környéket Várbereknek nevezik. Területét fû, árkait részben nád borítja. Egy része erõsen bokros. Az egykori sziget déli részén vannak a kétrészes középkori vár maradványai. Centrumát egy 40 x 30 méteres négyszögletes rész alkothatta (ezt szinte teljesen kibányászták, elhordták).

Ettõl délre egy árokkal elválasztva található egy 30 x 16 méteres, szintén szögletes alaprajzú várrész. A két elõbb említett várrészt egy 8–12 m széles közös árok övezi. É-ról még két külsõ árok védte a várat. Nehezen állapítható meg, hogy az árkoktól északra esõ szigetrész beletartozhatott-e valamilyen formában az erõdítménybe. Védett területének nagysága 0,17 ha.

Habarcsos köveket, római –másodlagosan felhasznált – teguladarabokat találtak a várban. Elõkerült egy római tegula-töredék is. A birtok a Héder nembeli Héderváriaké volt az Árpád-korban. Közülük I. Dénes III. Béla korában (1172–1196) élt, II. („Õsz”) Dénes pedig II. Endre (1205–1235) kortársa volt. Talán egyiküknek köszönhetõ a vár felépítése.

Napjainkban magánterületen fekszik és rendszeresen motocross pályaként használják, melynek köszönhetően a földvár állapota folyamatosan romlik, ezért különösen fontos lenne a lelőhely védettségének biztosítása (2022).

Dénes József - Vasi várak,  Szombathely, 2008

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 6.528 (47.108795)
K 17° 2.828 (17.047136)

Információk: A várhely Hosszúpereszteg templomától légvonalban K–ÉK-re található, a Kódó patak és Tacskánd patak összefolyása mellett, a Kodó-patak bal partján.

Megközelíthetõ a 8-as fõúton a falutól 1,4 km-re balra leágazó, vagy Vashosszúfalu irányából az egykori Sárvár–Zalabér vasútvonal töltésén haladó földúton.

Napjainkban a várhely szántóktól övezve egy magánterületen fekszik és rendszeresen motocross pályaként használják. Ennek köszönhetően a földvár állapota folyamatosan romlik, ezért különösen fontos lenne a lelőhely védettségének biztosítása (2022).

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció