Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IgarMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Bolondvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Igar, Bolondvár

Igar község északi szélétől körülbelül 400 méterre, a Mezőszilas felé vezető 64-es út keleti oldalán, közvetlenül az út mellett, vizenyős rétből kiemelkedő domb északi végén található a vár, mely uralja a környező területet. Tengerszint feletti magassága 112 méter.

Nyugat és észak felöl a domb oldala meredek. Az északi oldalán fákkal benőtt suvadás található. Kelet- és dél felé azonos szintben folytatódik a hegyhát.

A belső terület 25 méter átmérőjű, melyet egy árok és a külső szélén sánc övez. A terület legnagyobb része jelenleg nincs szántva, de valószínűleg korábban ez a rész is mezőgazdasági művelés alatt állt, mert az árok mélysége a sánctetőtől és a belső platótól számítva mindössze 1 méter. A földsánc magassága sem túl nagy, külső magassága 50 – 80 cm között van. Az árok szélessége 4-5 méter, a földsáncé 2-3 méter.

A kör alakú földvár már régóta ismert, Neogrády Sándor már az 1930-as években légifotót készített az erődítésről. 1978-ban Fülöp Gyula Igarral foglalkozó munkájában ismerteti először részletesebben az objektumot, de ő „karám”-ként szerepeltetti.

Várként való meghatározása Miklós Zsuzsától származik, aki 1981-ben végzett terepbejárást a területen. Felmérését Terei György 1997-ben készítette el, rendkívül nehéz körülmények között, mert a magas fű szinte lehetetlenné tette a pontos munkát. Ugyanakkor a vár délkeleti oldalán egy kis terület mezőgazdasági művelés alatt állt, ahol a sűrű kukoricával beültetett területen nem volt lehetőség méréseket végezni, így leletanyagot sem sikerült gyűjteni. 1999 nyarán Terei György készített légi fényképet a területről.

A várat történeti forrás nem említi. Így csak formája alapján feltételezhetjük középkorinak, pontosabb keltezése egyelőre nem lehetséges. Ugyanakkor kedvező körülmények vannak a vár tágabb környezetének vizsgálatához, mivel ismert a középkori Igar falu, amely a vártól kb. 500 m-re északkeletre feküdt.

Források:

Források: Feld István, Mráv Zsolt, Nováki Gyula, Terei György – Sárközy Sebestyén: Fejér megye várai az õskortól a kuruc korig. Magyarország várainak topográfiája 3.
 
Terei György, 2004. 539
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 47.291 (46.788177)
K 18° 30.314 (18.505238)

Információk: Igar község északi szélétől körülbelül 400 méterre, a Mezőszilas felé vezető 64-es út keleti oldalán, közvetlenül az út mellett, vizenyős rétből kiemelkedő domb északi végén található a vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció