Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IharkútMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Tevelvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Iharkút, Tevelvár

A lejtős fennsík ÉNY-i sarkában fekvő földvárat a fennsík többi részétől 80 m hosszú sánccal választották el. A jó állapotban fennmaradt sánc magassága 1,5-2 m. A sáncárok 1,5-2,5 m mély. Az erődítményt É-ról és Ny-ról a rendkívül meredek, helyenként sziklás lejtő védte. A sánc É-i végét at erdei vasút tönkretette. (Dax-Torma, 1968.)

A földsáncot először Laczkó D. említi. Scherer J. részletesebb leírásában tévesen köralakú földvárnak mondja. A lelőhelyről leleteket nem ismerünk. Ruizam I. iharkúti lakos szerint az 1960-as évek elején a sánc É- vége közelében, a vasút mellett, egy lándzsát és egy vaskardot találtak. A helyi hagyomány azt állítja, hogy a tatárjárás idején a teveliek (Adásztevel, Nagytevel) menedékül használták, emiatt kapta nevét is.

Forrás: MRT 4., A pápai és zirci járás.

GPS: É 47° 15.063 (47.251049)
K 17° 39.583 (17.659712)

Információk: megközelíthető Bakonybélből jelzett turistaúton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció