Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IharosberényMagyarországSomogy megyeSomogy vármegye - Kisvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Iharosberény, Kis-vár

Iharosberénytől ÉNy-ra 2,9 km-re van, a Nagy-várral szemben D-DNy-ra, a kettő között lent a völgyben halastavak vannak. ED irányú, viszonylag keskeny hegygerinc É-i végén van a Kis-vár, a legmagasabb részénél kissé lejjebb, enyhén lejtő részen. 

Mesterségesen emelt kis domb, relatív magassága 3-4 m. Alul háromnegyed ívben árok veszi körbe, ennek szélessége 6-13 m, külső oldalán 1 m körüli sánc húzódik. A domb keleti aljában a felszínen nincs nyoma ároknak, vagy sáncnak. A várárok szögletes vonalban halad. A halom alap átmérője 36x25 m. A dombtető 9x6,5 m, 0,006 ha.

A várról történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori „motte" -típusú vár lehetett. 

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig, 2005

GPS: É 46° 22.860 (46.380993)
K 17° 5.145 (17.085749)

Információk: a Kisvárat a Pogányszentpéter-Iharosberény közötti országútról közelíthetjük meg. Pogányszentpéter felől, elhagyva a Szőlőhegyről levezető utat, a következő észak felé vezető erdei úton haladva a tavaktól 100 méterre délre találjuk meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció