Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KacorlakMagyarországZala megyeZala vármegye - Földvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kacorlak régi vára

A Nagykanizsától északra található kis zalai falu határában két vár is volt. A falu északi szélén, a Kistemető nevű magaslaton találhatót Nováki Gyula 1956-ban mérte föl. Jellegzetes Árpád-kori nemesi vár helye.

Megjegyzem, nagyon is jellemző, hogy később az elhagyott várhelyen temetőt létesítettek. Hasonló szép zalai példa ugyanerre a jelenségre a zalabéri Nemes-temető is.

A várat nem említi okleveles forrás, csak Lak birtokot. 1314-ben egy bizonyos Ambrus birtokolta, aki a Hahótiak őseivel állt éppen jogvitában, akik szintén igényt tartottak a falura. A kis vár léte és említetlensége még azt a régi állapotot tükrözi, amikor a várat a birtok tartozékának tekintették s nem fordítva, mint a későbbi századokban! Abba az elméleti vitába most nem bocsátkoznék, hogy az ennyire kis méretű erődítményeket vajon várnak tekintették-e? Röviden: igen.

https://djnaploja.wordpress.com/2017/03/11/kacorlak-regi-vara/

GPS: É 46° 34.656 (46.577606)
K 16° 57.312 (16.955193)

Információk: a település északi részén, a főút mellett, található a vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció