Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kálmáncs, KálmáncsaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

KÁLMÁNCSA 

Várdomb 

Kálmáncsa (korábban Kálmáncsehi) község É-i végétől ÉNy-ra kb. 1,2-1,3 km-re, a Nyugati-Gyöngyös-patak széles, vizenyős völgyében van a Várdomb, a patak bal partjától kissé távolabb. 

A domb E-i fele tisztás, itt a közelmúltban még szántóföld volt, D-i fele jól áttekinthető erdő. Egyébként a dombot köröskörül nagy kiterjedésű erdő veszi körbe, csak Ny-i irányban van mellette egy nagyobb tisztás. D-i irányban, az erdőben, kissé mélyebb rész következik. 

A domb K-ÉK-i és DNy-i oldala enyhén lejt, szemmel láthatóan leszántott terület. Ezeken a részeken az egykori vár széle nem állapítható meg pontosan. Az É-i és ÉNy-i széle azonban épnek tűnik, akárcsak a D-i és DK-i oldalon, bár utóbbit több bemosódás zavarja meg. Mindkét helyen az árok is jól követhető, szélessége 13-15 m, mélysége 2 m körüli. Az árkok alját sás borítja, ennek alapján vizesárokra következtethetünk. 

A két épen maradt rész alapján a vár alakja hosszúkás lehetett, valószínűleg lekerekített sarkú téglalap alakú. Teljes területe 70x50 m, 0,3 ha. A belső terület hossza 42, szélessége 25-28 m körüli, kb. 0,12 ha. 

Kálmáncsa Somogy megye egyik jelentős középkori mezővárosa volt. A segesdi királynéi ispánsági, majd a 15. század elejétől Marczaly, később Báthory birtok a török időkben fontos útcsomópont volt. 

1553-1560 között, de később is gyakran Szigetvár jelentős gazdasági bázisaként szerepelt. 

A várat feltehetően a Báthoryak építették a 16. század elején. Mohács után az új tulajdonos, Pekry Lajos 1538-ban grazi fogságában panaszkodott a kálmáncsai vára elfoglalása miatt, amikor Török Bálint azt fel is robbantotta. 

A hagyomány szerint Szigetvár ostromakor a török parancsnok, másik hagyomány szerint a szigetvári kapitány építtette a várat. 

Pusztulásának idejét a 16. század közepére valószínűsíthetjük. 

Forrás: Magyar Kálmán-Nováki Gyula, Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig

GPS: É 46° 4.766 (46.079441)
K 17° 36.793 (17.613220)

Információk: Kálmáncsa község É-i végétől ÉNy-ra kb. 1,2-1,3 km-re, a Nyugati-Gyöngyös-patak széles, vizenyős völgyében van a Várdomb, a patak bal partjától kissé távolabb. 

A temetőtől Észak-nyugatra vezető földúton, majd az erdőn át közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció