Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vimpác - Wimpassing an der LeithaAusztriaBurgenlandSopron vármegye - templom, kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Templom és kolostor

A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom a település központjában a Lajta folyó feletti magaslaton helyezkedik el. A templomot és a kolostort 16. századi, bástyákkal erősített védőfal övezi. A nyugati homlokzaton látható 1469-es évszám még a középkori épületre emlékeztet. 1683-ban a török elpusztította és csak 1723-ban állították helyre, mai barokk formájában.

A templom főoltára a bécsi minorita templomból került ide, 1783-ban. Eredetileg egy nagy bizánci kereszt állt az oltár felett. A 24 láb magas és 14 láb széles keresztet a monda szerint 1350-ben a Duna vize vetette partra Bécsnél. Hatszáz évvel később viszont a tűz martaléka lett ugyancsak Bécsben. 1937-ben ugyanis restaurálás céljából az osztrák fővárosba szállították a keresztet, ahonnan a háborús események miatt már nem tudták visszavinni Vimpácra. Ideiglenesen a Szent István székesegyházban állították fel, ahol 1945 áprilisában elpusztult. A kereszt pontos párja az assisi Szent Klára-templomban látható.

A települést 1376-ban Cheky néven említik először és 1377-ben, valamint 1457-ben is még ezen a néven szerepel az oklevelekben. Templomát is a 14. században említik először, melyet a hagyomány szerint Nagy Lajos magyar király építtetett Szűz Mária tiszteletére. A török 1529-ben, 1532-ben és 1683-ban is elpusztította. A falu magyar lakossága is feltehetően ekkor halt ki.

Vimpác ferences templomát és kolostorát 1587-ben a sváb Leonhard Püchler és Rupert von Stotzingen főurak alapították. A templom 1593-ra, a kolostor 1600-ra épült fel, utóbbiban a 16. század utolsó évtizedében nyomda működött.

A vimpáci kolostor a 17. század elején szűnt meg, talán a Bocskai, vagy a Bethlen-szabadságharc során esett áldozatul a hadak pusztításainak. Más források szerint végleg csak 1627-ben hagyták el a ferencesek, amikor minoriták költöztek ide. A rend feloszlatása után 1930-tól a kamiliánusok vették át. Napjainkban a karitász működteti.

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)

Vimpác település honlapja

Vályi András: Magyar Országnak leírása I–III.

GPS: É 47° 54.958 (47.915970)
K 16° 25.752 (16.429195)

Információk: A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom a település központjában a Lajta folyó feletti magaslaton helyezkedik el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció