Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KaposvárMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Gyertyános ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A várra Nováki Gyula és Sándorfi György véletlenül bukkant rá 1986-ban. Kaposvár vasútállomásától D-re 2,6 km-re, mesterséges tó D-i szélén kis mesterséges domb emelkedik, mellette a parton, 10 méterre turistaház áll. A tó 2-3 m magas partvonalából E irányába ugrik ki a kis domb. Árok veszi körbe, ennek fele már a tó vízszintje alatt vízben van. A domb platója kissé domború. A domb alapátmérője 12-13 m. A várárok D irányában mély természetes eredetű árokba torkollik, amely 300 m hosszan nyúlik be a fennsík alá. A vár közvetlen környéke füves, a várdomb bokros, a nagy árkon túl erdő kezdődik. A kis plató átmérője alig 5-6,5 m, területe 0,003 ha. Történeti adatot nem ismerünk, irodalom nem említi. Jellege alapján kis méretű középkori „motte" - típusú vár lehetett.

(Fidrich Tibor)

 

GPS: É 46° 19.722 (46.328705)
K 17° 47.808 (17.796801)

A kis motte a Kaposvár külterületén található Parkerdőben, a mesterségesen duzzasztott tó partján a Gyöngyvirág kulcsosház mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció