Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KapuvárMagyarországGyőr-Moson-Sopron vármegyeSopron történelmi vármegye - Földvárdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kapuvár - Földvárdomb

Kapuvártól északra van Földvár-puszta. Nevét az ettől észak-északnyugatra 1.5 km-re lévő a Földvár-dombon egykor létező földvárról kapta. A földvárat Bella Lajos említette először 1894-ben. Római őrhelynek tartotta, a Hanság mocsarain át a Carnuntumba vezető út mentén. A földvár déli oldalán Bella régi utat említett. Egy római peremestéglán GPFI bélyegző volt és egy kő sírláda is előkerült. 1907-ben Bartalos Gyula járt a helyszínen. Leírása szerint a sánc magassága 2 m, szélessége 15 lépés. 1890-ben építettek rá lakóházat és istállót. 1923-ban és 1930-ban földmunka planírozta el a dombot. A gőzeke téglákat és kőtörmeléket forgatott ki.

1958-ban végeztem rövid próbaásatást a földvárban és vázlatosan felmértem. A vár területe 170 x 80 m, alakja ovális. A belső területen egy lakóház és egy istálló, három silógödör, a váron kívül, a déli oldal mellett további három gazdasági épület állt. Az északi oldalon végig, a nyugati oldalon rövid szakaszon volt még gyenge sánc, a keleti oldalon az ároknak kis része volt még látható. Két helyen vágtam át a sánc maradványát. A sánc felső részében közel 1 m vastagon égett föld került elő, ami az egykori sáncszerkezet maradványa volt, különben a szerkezetet nem sikerült rekonstruálni. Őskori cserepek kerültek elő a neolitikum végéről, a bronzkor elejéről és egy kis őskori bronztöredék.

2009-ben Stibrányi Máté végzett Kapuvár határában terepbejárásokat, többek között a földvár helyén is járt. Leírása szerint a major megszűnt, az 1958-ban felmért épületeknek csak a romhalmazát találta, a terület nagy részét bozótos erdő fedte. Az ettől keletre elhelyezkedő dombon őskori és Árpád-kori kerámiát gyűjtöttek. Utóbbi lelőhely kiterjedt a K-Ny irányú dűlőút déli oldalára is, de ott csak Árpád-kori cserepeket találtak. Az 1:10.000-es térkép kis alaktalan erdőfoltot ábrázol „Földvár-domb” felirattal. Ha a szintvonalakat vesszük figyelembe, akkor a „Földvár” felirat alatt találunk egy kis dombot, feltehetően ott van a földvár helye. Az űrfelvételen a területet nagyobbrészt szögletes alaprajzú kis erdő fedi, a földvár alakja nem bontakozik ki, a korábbi felvételeken sem.

A Földvár-dombon 1958 óta nem jártam, nem ismerem, ma mi látszik a földvárból. Stibrányi a földvár maradványait nem említi, valószínű, hogy a sűrű bozót megakadályozta azok megkeresését. A vár korára nincs adatunk. Bella Lajos ugyan a római kort említi, ezt azonban kizárhatjuk. Kérdés, hogy az általa említett római kori leletek pontosan hol kerültek elő? Az őskori és Árpád-kori cserepek alapján mindkét korszak szóba kerülhet, ennek eldöntését csak további ásatások eredményeitől várhatjuk.

Nováki Gyula  2018.10.26.

A Magyar Várarchívum Alapítvány 2019-02-23-i terepbejárásának összefoglalója:

A 2019 februárjában tartott bejárás alkalmával sikerült azonosítani a több mint hatvan évvel ezelőtti felmérésben szereplő alaprajz szerinti sáncárok részleteit. Napjainkban, lombmentes időben is sűrű bozót fedi a gyenge szintkülönbségű árkokat. Egyedül az ÉK-i saroknál észlelhető markánsan és jobban átláthatóan a sáncárok.

A földvár belső, védett részének szinte az egész területe szántás, a teljes dombplató művelés alatt áll. A várdombtól D-i irányban kezdődő erdős részen még jelentősebb mennyiségű beton és egyéb, a korábbi majorsági épületekből származó törmelék található. A sáncárkok vonalában és mellette is jellemzőek a kisebb kőtörmelékek. Vélhetően a művelés közben még kiforgatott törmelék egy része kerülhetett ide.

A földvárdomb DK-i részén a sáncárkot a korábbi épületek elpusztították Ebben további szerepet játszhatott az épületek elbontását követő tereprendezés is. Mára az épületek korábbi helyén is mezőgazdasági művelés zajlik. A készített légi fotók, a kedvező időjárás és lombmentes időszak ellenére sem tudták megmutatni a sáncvár rajzolatát. Csak a helyszín jelenlegi állapotának a rögzítésére alkalmasak. A földi fotók viszont, ha nem is optimálisan, de alkalmasak a sáncárok néhány jobban érzékelhető részletének bemutatására.

Keserű László, Magyar Várarchívum Alapítvány - 2019

GPS: É 47° 38.556 (47.642597)
K 16° 58.870 (16.981167)

Információk:  A várhely jól megközelíthető a Kapuvártól északra Pomogy irányába tartó műút felöl. Kapuvárt elhagyva kb. 3,5 km után érjük el Kapuvár, Kistölgypusztát. Itt balra fordulva célszerű leparkolni és a földutat követve gyalog kb. 2 km után érjük el a Vámház-ér nevű vízfolyást. Ennek a hídján áthaladva még további 300 métert megtéve jutunk el a várdombhoz.

A várdombot a DK-i rész kivételével körülöleli az erdős-bokros rész. A sáncárok gyengén érzékelhető részei a fás-bozótos részeken futnak. Földvárdomb erődítése napjainkra sajnos a lokalizálható, de elpusztult várhelyeink számát növeli.

Nedves vagy lombfedett időben nem ajánljuk a helyszín felkeresését. Csekély látnivalói miatt nem javasoljuk családi programnak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció