Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KincsesbányaMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Vaskapu (Vontató-hegy)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás


Vaskapu-hegy (Vontató-hegy), vár

Kincsesbányától 1,5 km-re északkeletre, a fehérvárcsurgói víztározó déli sarkától délkeletre kb. 300-400 méterre, a tározóhoz vezető út nyugati oldalán az úttól kb. 100 méterre, a Vaskapu-hegytől délre lévő Vontató-hegy oldalában található a vár.

A 160 méter tszf. magasságban fekvő erősség ott létesült, ahol a hegyoldal egy kisebb teraszba megy át, melyet az északi, nyugati és déli oldalról egykor árok kerített. A keleti részen is elképzelhető, hogy volt valamikor árok, de itt ma már csak egy terasz látszik.

A keleti, északi és nyugati oldalon az árok belső peremén kőfal fut végig, a déli részen viszont ma már csak nyomokban látszik. A teraszrész kicsit távolabb található a faltól mintegy másfél méterrel mélyebben. A kerítőfal vastagsága a felszíni nyomok alapján kb. 70 cm. Az árokkal és terasszal körbefogott terület körülbelül 50 × 40 méteres, a kerítőfal által bezárt terület 30 × 40 méter.

A nyugati oldalon a kerítőfalból nyugati irányban egy ívesen kanyarodó, majd a kerítőfallal párhuzamosan déli irányba futó fal nyúlik ki. Itt valószínűsíthető a bejárat, ahol valamilyen kapuépítmény lehetett, vagy csak megerősítették a bejáratot még egy fallal.

A védett terület közepén találhatók egy ovális alakú torony maradványai. Falai oly mértékben elpusztultak, hogy a pontos falvastagság feltárás nélkül nem állapítható meg. A felszíni nyomok alapján kb. 1,40 m körüli lehet. Az ovális alakú torony észak – déli átmérője 11,5 méter, kelet – nyugati pedig 14 méter.

A vár területét napjainkban is erdő borítja. A várat a korábbi irodalomban nem említik. A Szent István Király Múzeum állandó régészeti kiállításán látható egy alaprajz a várról, de ennek készítője és készítésének ideje nem ismert. A vár felmérését és annak leírását Terei György végezte el 1997-ben. Terepbejárásai alkalmával az erdős területen a vár keltezéséhez felhasználható leletanyagot nem talált.

A vár tipológiai jegyei alapján és abból a tényből, hogy a domb aljában Árpád-kori falura utaló leletek kerültek elő, feltételezhető, hogy az erődítmény keltezése a 13. századra tehető. Nagysága, szerkezete, földrajzi elhelyezkedése, az említett településhez való viszonya ezt támasztja alá.

A vár építtetőjének és birtokosának személye teljesen ismeretlen. A környékről Csák-birtokokat ismerünk, tehát feltételezhető, hogy ez a vár is valamelyik ág kezén volt. A Csák nemzetség birtokai 1326-ban csere útján a királyhoz kerültek. A 14. században a vár elveszthette jelentőségét, funkcióját, hasonlóan mint sok ilyen típusú erődítmény ebben a korban.

Forrás:

Feld István – Mráv Zsolt – Nováki Gyula - Terei György – Sárközy Sebestyén:
Fejér megye várai az õskor tól a kuruc korig
Magyarország várainak topográfiája 3. kötet

Terei György: XII-XIV. századi várak Fejér megyében

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 16.461 (47.274349)
K 18° 15.471 (18.257851)

Információk: Kincsesbányától 1,5 km-re északkeletre, a fehérvárcsurgói víztározó déli sarkától délkeletre kb. 300-400 méterre, a tározóhoz vezető út nyugati oldalán helyezkedik el a várhely.

A rákhegyi üdülőtelepre jobbra induló, a Gaia patakon átvezető utat elhagyva, közvetlenűl van parkolási lehetőség.

Innen nyugat felé, a Vontató-hegy irányába tartó kék jelzésen haladunk kb. 130 métert. Ekkor jobbra letérve és az erdős részen átvágva kb. 150 méter megtéve jutunk az egykori vár területére.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció