Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

EgyházasrádócMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Kissároslak, castellum

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Egyházasrádóc, Kissároslak, castellum

Egyházasrádóc település a 86-os főút és a Szentgotthárd-Szombathely vasútvonal mentén helyezkedik el, Körmendtől 8 kilométerre. A mai település több kisebb falu összevonásával jött létre, melybe Kissároslak beolvadt.

Egyházasrádóc első okleveles említése 1221-ből származik. Nevét Árpád-kori templomáról kapta, melynek titulusa Szent András apostol. Az egykori Kissároslakon helyezkedik el a Rosner-kastély. A kastélytól 120 méterre észak-keletre található az egykori castellum.

Az egykori erődítés árkai nagyrészt mai is látszanak. Enyhén ovális alakú platóját az árok napjainkban is javarészt körülöleli. A területen korábban a helyi TSZ istállói helyezkedtek el. A déli részen húzódó istálló építésekor az árok déli részét feltölthették. Az 1960-as kataszteri térkép már csak U alakban mutatja az övező árkot.

Jelenleg is egy kisebb farm foglalja el a vár környezetét és a mellette fekvő területet. Sajnos az állattartás nem kedvező a várhely állapotának a fenntartásában. A vár védett területe erősen erodálódik, a növényzet nem tud megkapaszkodni, így védelmet sem képes kialakítani a paták pusztítása ellen..

A hajdan önálló Kissároslak helynévgyűjtése kapcsán 1864-ben az adatközlők a Gaiger-kertben egy körülsáncolt kastély-helyről számoltak be. Bél Mátyás leírása szerint 1740 körül még állt vizeki Tallián György kastélya, halastóval, gyümölcsös kerttel övezve. Ugyanez látszik az első katonai felmérés 1784-ben készült térképén is.

A késő középkori- kora újkori castellum korábbi története egyelőre ismeretlen.

Terepbejárási napló - Dr. Dénes József - Keserű László - 2022-03-23

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 5.302 (47.088360)
K 16° 37.556 (16.625937)

Információk: Egyházasrádóc település a 86-os főút és a Szentgotthárd-Szombathely vasútvonal mentén helyezkedik el, Körmendtől 8 kilométerre.

Az egykori Kissároslakon épített Rosner-kastélytól 120 méterre észak-nyugatra található az egykori castellum helye.

Jelenleg egy kisebb farm foglalja el a vár környezetét és a mellette fekvő területet. A farmra bevezető földútról áttekinthető a helyszín.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció