Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KőröshegyMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Mogyorós-tető

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

KŐRÖSHEGY - Mogyorós-tető 

Kőröshegy község É-i végétől KEK-re 1 km-re, külterületen, a Tekenyősvölgy K-i oldalából nyúlik ki DNy-i irányba a Mogyorós-tető nevű alacsony, keskeny hegynyelv. A völgy felőli végében kisebb homokbányával kb. 15 m hosszú részt lebányásztak. Nováki Gyula 1958-ban járt itt először, akkor még ép volt a kis földnyelv A hozzá csatlakozó, enyhe emelkedésű domb felől, ÉNy irányából, egy igen elmosódott sánc védte, amely kb. 12 m hosszan figyelhető meg, magassága nem éri el a 0,5 métert. Határozott ároknak nincs nyoma, feltehetően beszántották, de ez leginkább a belső (DNy-i) oldalon gyanítható. Más, mesterséges erődítésnek nincs nyoma. Feltűnő azonban a két hosszanti oldal egyenes vonala és rendkívüli meredeksége, különösen az ENy-i oldalon. Ez a kiugró dombtető természetes eredetű, a végében a homokbánya metszete alapján ez egyértelmű, de az oldalait feltehetően mesterségesen faragták le meredekre. A dombtetőn és a mellette lévő dombon lövészárkok nyoma látszik. Az egész dombtetőt fű borítja. Területe jelenleg 44x20 m, 0,068 ha. 

Irodalom nem említi, történetére nem ismerünk adatot. A mellette elterülő szántóföldön sem találtunk korhatározó leletet. Az őskort kizárhatjuk, de kora bizonytalan. 

Magyar Kálmán-Nováki Gyula, Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig

GPS: É 46° 50.486 (46.841434)
K 17° 54.426 (17.907103)

Információk: Köröshegy Északi végéből indul az a földút melyen Keletre, majd Dél-keltre fordulva érkezünk a várhely alá.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció