Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

FonyódMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Fehérbézseny, Törökvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Fehérbézseny - Törökvár

Fonyódtól DK-re, 5,5 km-re, Fehérbézseny kis településének D-i végében van a vár nyoma. A környező ingoványos területből kiemelkedő halom legmagasabb részét foglalta el a vár. Napjainkban földút osztja ketté.

A várhelyen áthaladó utcától K-re néhány lakó- és gazdasági épület, illetve művelt területek tüntették el a vár terepalakulatait. A Ny-i oldalon kettős várárkot és sáncolást találunk, jól átlátható akácerdőben, viszont dús aljnövényzettel. A vár Ny-i részén lakatlan lakóház és gazdasági épületek állnak, nagy gazdasági udvarokkal, ezek a feltételezhető vármaradványokat elpusztították. A DNy-i részen szépen kirajzolódik egy védőmű, vélhetően rondella helye. A belső árok még mindig tekintélyes, mind szélesség, mind mélység tekintetében. A külső árkot nemrégiben megbolygatták, méhkasok telepítése végett megnyesték a felső földrétegét. A többi – É, K és D – oldalakon csekély lejtésű domboldalt látunk, erődítést a felszínen már nem érzékelni.  Teljes kiterjedése kb. 190x140 m, területe 1,58 ha. Az árkon belüli terület kb. 140x110 m, 1,05 ha. A Sándorfi-Nováki páros – Magyar Kálmán segítségével - 1984-ben mérte fel a vár maradványait.

1570 tavaszán komolyabban is támadták a törökök Fonyódot. A vár ellenében Bézsenyben kastélyt, vagy ahogyan ők mondták: ellenvárat építettek. Magyar Bálint személyesen ment Bécsújhelyre segítséget kérni. Erről Bocskay György számolt be Batthyány Boldizsárnak. Magyar Bálint kérésére Bornemissza János pápai lovaskapitány küldött neki gyalogosokat. Lengyel Brigitta, Magyar Bálint felesége 1571. szeptember 6-án kelt levelében arról panaszkodott, hogy „a törökök Bézsenyt építik. Tehették, mert Magyar Bálint ekkortájt nagyon megbetegedett és 1573-ban meg is halt. A bézsenyi török vár végűl felépült 1571-ben. 1575-ben részben ebből a várból indulhatott ki a végső, megsemmisítő török támadás a fonyódi Alsó vár (Fácános) ellen. A bézsenyi török palánk további sorsára nincsenek adataink.

1782-1785 között, a 2. katonai felmérés közben a következőt jegyezték fel: "Van itt még egy sánc kettős árokkal, amelyek védelmi célra könnyen átalakíthatók." 1812-ben is megemlítik: „valamely mély árokkal körülsáncolt várnak vagy nagyobb erődítménynek a helye is látható ezen a pusztán, de hogy mi volt, nem világos."  A vár melletti bézsenyi tőzegbányában 1950-1952 között ágyúgolyót, szekercét, lándzsát, nagy edényt, orsógombot és szigonyt találtak a munkások.

1966-ban Müller Róbert Fehérbézsenytől É-ra az egykori Besenyő falu maradványait, ettől DK-re pedig, a fonyódi halastavak melletti alacsony kiemelkedésen, egy 16-17. századi település nyomait találta meg. Utóbbi lehetett a fehérbézsenyi várhoz tartozó hódoltságkori település.

2002-2003-ban Gallina Zsolt folytatott megelőző ásatásokat a leendő M7-es autópálya bézsenypusztai szakaszánál. 350 síros törökkori temető feltárása mellett további, a várhoz köthető kéttucatnyi különálló temetkezés is elő került.

Források:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig - 2005, 45-46, 223
Szántó Imre – A végvári rendszer kiépítése a Balaton környékén 1541-1566
A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei, 11. 1972.313-326
Veress D. Csaba – Várak a Balaton körül Bp. 1996. 125-126

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 43.541 (46.725677)
K 17° 34.997 (17.583282)

Információk: Fonyódtól DK-re, 5,5 km-re található a néhány házból álló Fehérbézseny. A kis település D-i végén helyezkedett el a vár. A napjainkban kiskertekként működő terület egyetlen utcája éppen a vár helyén halad keresztül.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció