Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borhegy - WeinbergAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Weinberg (Jeva) (Wiesfleck/Oberwart) Borhegy

Nem sokkal ezelőtt találtak itt egy kis erődítményt. Egy kiugró csúcs a nyakánál mesterséges árokkal van elvágva. Két kis bástya védte a központi kúpon található vármagot, amely egy ovális plató kb. 10 x 15 méter átmérővel. A plató háta mögött a terep meredeken lejt a kb. 150 méterre lévő Willersbach (patak) felé. Az elrendezés tökéletesen megfelel a „Hausberg mit Rundhügel” tipusnak. Ez egy mintapéldája az egyszerű „Hausbergform”-nak . Hogy a platón egy kőépület volt-e, csak ásatás útján lehet eldönteni. A borhegyi sáncvár elővára lehetett a kb. 700 méterre lévő Willensdorf-i várnak.

forrás: Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

GPS: É 47° 23.189 (47.386490)
K 16° 11.096 (16.184927)

INFORMÁCIÓK: A borhegyi várat a Villámostól (Willersdorf) induló jelzett turistaúton lehet megközelíteni. A Willersbach patakon felduzzasztott három kis halastótól északra, kb 1 km-re kell nyugat felé letérni az útról. A patak nyugati oldala fölött levő dombon vannak a vár maradványai. Ide nem vezet turistaút.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció