Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MikeMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Törökvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

MIKE, Törökvár 

Mike község templomától DDNy-ra 1,25 km-re, a Nagyállás felé vezető földúttól Ny-DNy irányban 700 méterre, az erdő mélyén van a vár alacsony dombja. A vár nagyjából kerek dombot jelent. E felől vizenyős sík terület, D felé kissé dombosabb rész következik. Ennek megfelelően E felől csak egy mocsaras árok, D felől azonban kettős árok, köztük egy magas sánc védte. Teljes területe 130x85 m, 0,78 ha. Belső területe 70x55 m, 0,7 ha. 

Történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori. Kocztur Eva feljegyzése szerint ennek tégláiból uradalmi épületet emeltek. 

Mike falu D-i végétől D-re 3 km-re van a Nagyállás nevű település, régi nevén Inakod. Az Inakodiak 1398-ban kaptak engedélyt Zsigmond királytól, hogy névadó birtokukon kastélyt építhessenek, de ennek létéről középkori adat nem maradt fenn. A család három évvel korábban szerezte meg a birtokot a Kanizsaiaktól. Nagyállás (Inakod)-tói E-ra 2 kmre van a Törökvár, esetleg azonosítható az említett kastéllyal. 

GPS: É 46° 13.581 (46.226349)
K 17° 31.646 (17.527428)

Információk: Mike irányából a Nagyállási úton menjünk el a vár mellett majd az első lehetséges ösvényen Ny felé, majd a vár "alá" érve É felé vissza fordulva könnyen megtaláljuk a szép nagy sáncokat az erdőben, itt már út nincs de az erdő jól járható. A letérésnél van egy kis erdei tó, az út mellett ez megkönnyíti a tájékozódást. Forrás: https://geocaching.hu/

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció