Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MolnáriMagyarországZala vármegyeZala történelmi vármegye - Gradicska - Gradisče, udvarház, vár (Gradisče)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Molnári, Gradicska - udvarház/vár

Molnári határmenti horvát nemzetiségű település Zala megyében, 20 kilométerre délnyugatra Nagykanizsától, mintegy fél kilométerre a Mura folyótól. A községet először Molnáry alakban egy 1321-re keletkezett hamis oklevélben említik, mint a kanizsai vár tartozékát, amelyben több nemesnek volt birtoka.

A falu legfőbb birtokosai a 15-16. században a Szentmihályi, a Zele (nekik kúriájuk is állt itt), a Billey, a Chernel és a Hásságyi család voltak. Többször szerepel az oklevelekben hatalmaskodások és birtokperek tárgyaként. A falu fontosságát növelte, hogy az egyik nagy forgalmú murai rév mellett feküdt. Története szorosan és sok szállal kötődik Tótszerdahelyhez és a török időkben elpusztult Szentmihályhoz.

Az ismétlődő török támadások hatására a környék csaknem teljesen elnéptelenedett. Ekkortájt építették ki a török ellen – Kanizsától nyugatra – a végvárak láncolatát, melynek egyike épp Molnáriban volt, a falu délnyugati részén, a fekvő Vármelléki (Gradisče) dűlőben. 16. század közepén létesített a vár egy nemesi udvarház köré épült, és fő feladata volt, hogy a stájerok által fenntartott bajcsai főkapitányság számára Grazból a Murán érkező utánpótlást itt rakják ki. A vár formai elrendezését az olasz hadmérnök Giulio Turco munkájából ismerjük, aki 1571–ben erre is járt és elkészítette a vár alaprajzát.

Turco a négyzetes alaprajzú, négy sarokbástyás várat, vizesárokkal övezve ábrázolja. A várat egy kapun át, az előtte a vizesárkon átívelő hídon lehetett megközelíteni. Az övező árok vízellátását a közeli patak vize adhatta. A téglalap alaprajzú nemesi udvarház a vár középponti tengelyétől délre helyezkedett el. A vár méreteiről a méretező skála hiányában csak következtetni lehet.

A vár pusztulása Kanizsa elestének idejére tehető. A hódoltság idején Molnári többnyire lakatlan maradt. A török kiűzése után a földesurak többször változtak, de mindig ugyanazok voltak, mint Tótszerdahelyen. A falu csak 1710 körül kezdett újra benépesedni javarészt muraközi, illetve Murán túli horvátokkal.

GPS: É 46° 22.884 (46.381405)
K 16° 49.775 (16.829590)

Információk: Molnári község, határmenti horvát nemzetiségű település Zala megyében, 20 kilométerre délnyugatra Nagykanizsától, mintegy fél kilométerre a Mura folyótól.

A napjainkra teljesen elpusztúlt vár, a falu délnyugati részén fekvő Vármelléki (Gradisče) dűlőben helyezkedett el.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció